pátek 29. března 2024 Taťána

Divadlo na cucky chystá dvě premiéry i desítky kulturních akcí

Divadlo na cucky zahajuje druhou sezonu na nové scéně na Dolním náměstí v Olomouci. V plánu má dvě premiéry, na podzim to bude koprodukční inscenace s názvem 1993, která se věnuje rozpadu Československa pohledem současné mladé generace. Divadlo se do nového sídla přestěhovalo z Wurmovy ulice. Za uplynulou sezonu jej navštívilo zhruba 4000 diváků, dalších přibližně 3500 prošlo jeho galerií. Nová scéna tak vykázala až stoprocentní nárůst návštěvnosti, informovali zástupci divadla.

„V říjnu nás čeká premiéra koprodukční inscenace 1993, která se v roce 25. výročí věnuje rozpadu Československa pohledem současné mladé generace. Ke spolupráci jsme přizvali bratislavské Divadlo DPM a předpokládáme uvádění novinky jak u nás, tak na Slovensku," uvedla slovenská režisérka a zároveň umělecká šéfka divadla Silvia Vollmannová. Režie se ujala právě Vollmannová, herecky se na inscenaci podílí Pavla Dostálová, Adam Joura, Tomáš Pokorný a Šimon Ferstl.

Další, rovněž koprodukční projekt, je plánován na březen. „Naše dramaturgie je otevřena impulsům zvenčí. Režie druhé novinky se i proto zhostí Adam Svozil, olomoucký rodák a držitel Ceny Marka Ravenhilla, který již za poměrně krátkou kariéru posbíral celou řadu zkušeností v českých divadlech," doplnila Vollmannová.

Scéna Divadla na cucky se v nadcházející sezoně chystá také na mnohem více zájezdů, než tomu bylo dříve. Domácí jeviště zase nabídne prostor zajímavým hostům. V září se mohou diváci těšit na soubor Geisslers Hofcomoedianten s lesní erotickou němohrou V borůvčí, o měsíc později to bude například Médeia tvůrčí trojice Nebeský - Trmíková - Prachař, doplnili zástupci divadla.

Divadlo už tento měsíc nabídne dvě desítky akcí, mezi které patří kromě divadelních představení také vzdělávací kurzy pro všechny generace, vernisáže, večery věnované poezii a literatuře nebo veřejné debaty. „Naším dlouhodobým cílem je otevřený prostor pro kulturu v centru Olomouce," uvedl ředitel divadla Jan Žůrek.

Divadlo na cucky existuje 15 let a začínalo v Domě armády, v roce 2013 našlo stálé sídlo ve Wurmově ulici. Nevyhovující prostory byly důvodem pro hledání nové scény. Vznikla na místě bývalé prodejny elektra, v domě soukromého majitele na Dolním náměstí. Na přestavbu prostor pro účely kulturního centra přispěli i dárci, ve veřejné sbírce se sešlo přes půl milionu korun. Své stálé místo zde má nejen divadlo, ale i galerie a kavárna.

Autoři | Foto Facebook Divadlo na cucky

Štítky Divadlo na cucky, kultura, program, premiéry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.