pátek 29. března 2024 Taťána

Na konci září se ve Vaultu 42 sejdou milovníci kávy, bude se konat Olomoucký den kávy

V neděli 30. září 2018 se Olomoucí ponese vůně kávy. Zdroj vůně najdete v areálu rezidence Podkova, kde bude probíhat třetí ročník Olomouckého dne kávy. Festival pořádá Pražírna kávy KIKAFE. Hlavním cílem akce je pozvednout kávovou kulturu, naučit Olomoučany kávu ocenit a vychutnat, připravit si ji správně i v domácích podmínkách a podpořit regionální podniky.

 Průběžné aktuality jsou zvěřejňovány na FB Olomoucký den kávy, vstupenky jsou k dostání v předprodeji v Pražírně kávy KIKAFE.

Milovníci kávy mohou zavítat do prostor rezidence Podkova od 9:00 do 7:00. V rámci programu je čekají ochutnávky, přednášky nebo workshopy. Káva, kterou dodají olomoucké i mimo olomoucké pražírny se bude připravovat v podobě espressa, metodou filtrování nebo třeba v džezvě. Platná vstupenka návštěvníky opravňuje ochutnat 6 vzorků kávy. Komu bude 6 ochutnávek málo, může si zajít „usrkat“ vzorky káv od všech zapojených pražíren na samostatný cupping.

Organizátoři mysleli i na ty, kdo si budou chtít přípravu kávy vyzkoušet na vlastní kůži. Zkušení olomoučtí baristé zájemcům představí různé metody přípravy kávy (aeropres, džetva, filtr a další) a naučí je, jak si kvalitní kávu připravit i doma. Ostřílenější návštěvníci si mohou vyzkoušet i malování mlékem na kávu a naučit se připravovat „vymazlené“ cappuccino.

Zajímavým bodem programu, do které ho se aktivně budou moci zapojit ale jen profesionální baristé, bude MILK BATTLE. Baristé budou soutěžit 1 na 1 o to, kdo namaluje co nejpřesnější obrázek mlékem na kávu. Vyzyvatel zvolí motiv a jeho soupeř ho bude muset co nejpřesněji napodobit. Ten, kdo z duelu vyjde jako „poražený“ dostane postupně písmena M, I, L, K a ze soutěže vypadne úplně v okamžiku, kdy poskládá celé slovo.

Každá ze zúčastněných pražíren si pro Olomoucký den kávy připraví zajímavou přednášku. Témata, jichž se přednášky budou týkat, postupně zveřejníme na FB. Zatím zmiňme alespoň pražírnu Original coffee, jež si připraví přednášku o kávových farmách v Nikaragui, se kterými spolupracuje. Posluchači se dozví, jaké jsou podmínky pěstování kávy a jaké druhy kávy se pěstují právě v Nikaragui.

O hudební program se jako v loni postará úžasná olomoucká zpívající baristka Terez Wrau (Tereza Tothová). Pořadatelé samozřejmě nezapomněli ani na děti, pro které bude připravený dětský koutek.

Na své si přijdou i mlsné jazýčky. Sladké i slané dobroty a nejen kávové nápoje připraví Blue Tiger, Coffee Library, Projekt Kombucha, Long Story Short Hostel & Café, Traffic OKNO Coffee a další.

Vstupenky na festival koupíte v Pražírně kávy KIKAFE nebo online. Cena vstupenky je 180 Kč, zahrnuje vstup na všechny workshopy a šest kávových ochutnávek. Vstup na přednášky a cupping se platí zvlášť a lístky lze koupit pouze online.

Pořadateli festivalu jsou Pražírna kávy KIKAFE a Vault 42. Hlavními partnery festivalu jsou Statutární město Olomouc, Makro ČR, Galerie Moritz a Mlékárna Zemědělské družstvo Senice na Hané. Mediálními partnery festivalu jsou Olomouc.cz, Olomoucká Drbna a magazín OL4you.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky káva, olomoucký den kávy, kikafe, vault 42

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.