středa 17. dubna 2024 Rudolf

Divoká jízda za svobodou uprostřed komunismu. Kino Metropol uvede film King Skate

Olomoucké kino Metropol v druhé polovině září uvede nový český dokumentární snímek King Skate, který mapuje začátky skateboardingu v totalitním Československu 70. a 80. let. Film promítne poprvé v pátek 21. září od 20:00 a následně v několika dalších termínech.

Přilepit se k betonu. Vysvištět prostorem. Mít to všechno v pohybu. Skateboard! V šedi ČSSR 70. a 80. let něco úplně jiného, úplně nového. Láska na první pohled. Nekonečnej mejdan. Adrenalin. Kultovní postavy českého a světového skateboardingu v novém českém dokumentu vzpomínají na zlámané kosti, ale i nezlomná přátelství.

Více informací naleznete na facebookové události nebo na webových stránkách www.kinometropol.cz, kde si můžete i zarezervovat vstupenky.

Počátky skateboardingu se v Československu datují do 70. let. V té době skupinka prvních nadšenců, mezi které patřil například Petr Forman, Ivan „Zobák“ Pelikán, či budoucí mistr světa Luděk Váša, začala objevovat kouzlo tohoto sportu. Brzy se začaly stavět první u-rampy, organizovat hromadná setkání a později i závody. „Máme štěstí, že se okolo té party průkopníků vždycky pohyboval někdo s kamerou, a že jsme se k těm unikátním dobovým záběrům dostali. Není na nich jen ježdění a závodění, ale taky spousta emocí a lidí samotných,“ říká režisér Šimon Šafránek. „Začali jsme objíždět republiku a hledat hrdiny té zvláštní doby. Každý má jiný osud, ale jedno se opakuje. Radost, mládí, ta doba, kdy člověk chce zažívat každý den nová dobrodružství. Byl to, jak říká jedna z postav filmu, ‚nekonečnej mejdan‘. Tu mimořádnou energii se snažíme co nejlépe předat.“

Žádný mejdan se neobejde bez hudby

Hudba byla se skateboardingem vždy silně propojena. „Brzy nám bylo jasné, že bez kapel jako jsou The Clash, Sex Pistols nebo Devo autentickou atmosféru do filmu nikdy nedostaneme,“ vysvětluje skladatel Martin Přikryl. Výsledkem několikaměsíční práce ve střižně byl vedle samotného filmu také soundtrack čítající 40 skladeb od dvou desítek více či méně kultovních kapel. Na soundtracku se tak objeví kapely Devo, Plastic Bertrand, Killing Joke, The Clash či Sex Pistols, ale i Miro Žbirka, Visací Zámek, Garáž a Monika Načeva.

Tisková zpráva

Štítky Kino Metropol, night skate, film, promítání, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.