pátek 29. března 2024 Taťána

Divadlo hudby vstoupilo do své poslední, padesáté sezóny

Představením pro dospělé diváky, koncertem a programem pro děti vstoupilo v září Divadlo hudby, které je součástí Muzea umění Olomouc, do své jubilejní padesáté a současně poslední sezony. Divákům nabízí poslední příležitosti navštívit jedinečný komorní prostor, než do něj zasáhne rekonstrukce bývalého kina Central situovaného přímo pod sálem.

Rekonstrukce se nejvíce dotkne dopoledních loutkových představení určených dětem. „Od října přesouváme celý dopolední program a veškeré produkce pro rodiče s dětmi do sálu Mozartea v budově Arcidiecézního muzea,“ uvedla produkční Michaela Johnová Čapková. Rodiče s dětmi i zde zažijí pohádkové dílny po nedělních představeních.

Loutky i pro dospělé

Programovou novinkou bude týden loutkového divadla, který nabídne několik představení pro všechny věkové kategorie. V listopadu například Víťa Marčík mladší zahraje Eliščiny pohádky pro mateřské školy, Malého prince pro základní školy a Iluminaci podle Rimbauda pro střední školy a dospělou veřejnost. „Podobný záměr máme i se souborem Buchty a loutky,“ upřesnila Johnová Čapková. 

Pokračovat budou vzdělávací programy pro učitele a veřejnost, které povedou profesionálové v oboru. Tyto dílny se už v minulé sezoně setkaly s velkým ohlasem.

Březnové stěhování

Večerní produkce v Divadle hudby bude možné navštěvovat až do března 2019, poté se program rovněž přesune do sálu Mozartea. 

V podzimní části sezony se mohou divadelní příznivci těšit na pestré druhy a žánry, hosty budou soubory z Prahy, Brna či Zlína. „Cílem je představit olomouckým divákům podoby současného divadla přes invenčně pojaté inscenace. Komorní tituly vybíráme i s ohledem na to, aby co nejvíce vynikly v sále Divadla hudby a nabídly pádný důvod, proč si přijít naposledy užít prostor s neopakovatelnou atmosférou,“ vysvětlil dramaturg Petr Dvořák.

Předplatné

Úplnou novinkou je možnost předplatného tří titulů z hlavního programu za zvýhodněné vstupné. Těmi jsou: Pohybově-hudební báseň Svět je báječné místo brněnského BuranTeatru s doprovodem zpěvačky Veroniky Bartošové. Pražské Divadlo LETÍ s hravě pojatou činoherní sci-fi lovestory Den závislosti, inspirovanou životem a tvorbou spisovatele Philipa K. Dicka. Progresivní divadelní spolek Lachende Bestien sídlící v pražské Venuši ve Švehlovce s autorskou performancí Ferdinande! Variace na Havlovu Audienci – intelektuál v dnešním světě již nemá k dispozici „svého sládka“, s nímž by vedl rozhovor. 

V podzimním programu nechybí koncerty ani tradiční celorepubliková Noc divadel s improvizačním souborem Olivy, zaměřená na česko-slovenskou spolupráci. Divadelní program, koncerty, filmové projekce i přednášky přemístí Muzeum umění Olomouc do nově zrekonstruovaného sálu bývalého kina Central v roce 2020.

Tisková zpráva

Štítky muzeum umění, divadlo hudby, sezóna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.