sobota 20. dubna 2024 Marcela

V Olomouci vystoupí světoznámý Ildebrando D'Arcangelo

Po loňském úspěchu Hanáckého operního festivalu se do Olomouce opět vrací vážná hudba. I letos návštěvníky ojedinělý „open air“ koncert výjimečného světového interpreta vážné hudby.

Na Horním náměstí v Olomouci vystoupí v pondělí 22. června 2015 od 20:00 hodin jeden z klíčových bas-barytonistů současnosti vynikající Ildebrando D´Arcangelo.

Vybudovaná koncertní stagiona pod širým nebem v historickém centru Olomouce, která nabídne místo bezmála třem tisícovkám diváků, nadchne jistě nejen skutečné příznivce vážné hudby. „Jde opět o zcela výjimečného umělce světového formátu, jehož výkonem budou, věřím, fascinováni nejen hudební znalci, ale všichni přítomní diváci tohoto jedinečného vystoupení, které se stane vyvrcholením letošních oslav 70. výročí konce 2. světové války,“ vyzdvihuje hodnotu chystaného koncertu primátor Olomouce Antonín Staněk. „Koncert světového interpreta proběhne opět mimo tradiční kulturní metropoli Prahu, což je další unikátní příležitostí pro prezentaci Olomouce i regionu  střední Moravy,“ uvádí za organizátory jednatel společnosti TK Plus Miroslav Černošek.

Díky majestátnímu jevištnímu umění a nezaměnitelné barvě svého hlasu je Ildebrando D’Arcangelo chválen jak kritiky, tak i publikem. Mezi jeho znamenité role patří zejména Mozartovy postavy: Figaro, Don Giovanni a Leporello, nicméně na jeho repertoáru najdeme i řadu belcantových rolí z oper Belliniho, Donizettiho a Rossiniho, ale i barokní hudbu Monteverdiho, Handelovu a Vivaldiho. Italské hvězdě bude asistovat Simona Houda Šaturová, držitelka Ceny Nadace Charlotty a Waltera Hamelových za vynikající pěvecké výkony. Oba protagonisty doprovodí Moravská filharmonie Olomouc. 

             
ILDEBRANDO D´ARCANGELO, italský bas-barytonista

Ildebrando D'Arcangelo se narodil v italském městě Pescara, kde v roce 1985 zahájil studia na konzervatoři Luisy D'Annunzio pod vedením Maria Vittoria Romana; úspěšně je zakončil v Bologni ve třídě Parida Venturiho. V letech 1989 a 1991 vyhrál Mezinárodní soutěž „Toti dal Monte“ v italském Trevisu a po tomto úspěchu debutoval v Mozartových operách Così fan tutte a Don Giovanni. V současné době je již pravidelným hostem v milánské La Scale, Vídeňské státní opeře, Divadle na Vídeňce, barcelonském Gran Teatre del Liceu, londýnské Královské opeře Covent Garden, pařížské Opéra Bastille, v newyorské Metropolitní opeře, Lyrické opeře v Chicagu a na festivalech v Salcburku a Baden-Badenu. Na operních scénách i koncertních pódiích spolupracuje s dirigenty jakými jsou Claudio Abbado, Riccardo Chailly, John Eliot Gardiner, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Christopher Hogwood, René Jacobs, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Antonio Pappano, Georg Solti a další.

V sezoně 2012/2013 pěvec  mj. hostoval  v Los Angeles (Don Giovanni), Vídeňské státní opeře (hrabě Almaviva ve Figarově svatbě a Alidoro v Popelce), v Chicagu (Don Pasquale) a v Teatro del Liceu v Barceloně (Selim v Turkovi v Itálii). Předchozí sezonu zahájil Ildebrando D’Arcangelo v Los Angeles (Guglielmo v Così fan tutte). Následovala milánská La Scala, nejprve Don Giovanni (titulní role i Leporello) a poté Figaro ve Figarově svatbě. Na jaře 2012 se vrátil do londýnské Covent Garden (Figaro) a v květnu 2012 na festival v Baden-Badenu (Dulcamara v Nápoji lásky s Rolandem Villazónem v dvojí roli: režiséra a představitele Nemorina). V létě 2012 vystoupil v titulní roli Dona Giovanniho v Areně di Verona.

V jeho bohaté diskografii figurují vedle alb s Händelovými a Mozartovými áriemi, Rossiniho Stabat Mater či Verdiho Requiem kompletní nahrávky oper, z nichž uveďme alespoň DVD: Anna Bolena s Annou Netrebko a Elīnou Garančou z Vídeňské státní opery (Deutsche Grammophon 2011), Carmen z Covent Garden (Decca 2009), Figarova svatba z Vídeňské státní opery (Deutsche Grammophon 2007) a milánské La Scaly (Arthaus Music 2011), Puritáni z Teatro Comunale di Bologna (Decca 2010),  Nápoj lásky s Rolando Villazónem a Annou Netrebko z Vídeňské státní opery (Virgin 2006) a Don Giovanni z Theater an der Wien (role Leporella, Arthaus Music 2009). Nejčerstvější CD nahrávkou operního kompletu je titulní role v Donu Giovannim pod taktovkou Yannicka Nézet-Séguina (Deutsche Grammophon, září 2012). Od roku 2009 Ildebrando D’Arcangelo nahrává exkluzivně pro Deutsche Grammophon.

SIMONA  HOUDA ŠATUROVÁ

Držitelka Ceny Nadace Charlotty a Waltera Hamelových za vynikající pěvecké výkony na Schleswig-Holstein Musik Festivalu v Lübecku (2007) a Ceny Thálie za nejlepší operní výkon 2001, se narodila v Bratislavě. Zpěv studovala na bratislavské Konzervatoři u Miloslavy Fidlerové a dále se soukromě zdokonalovala u Soni Kresákové, Ileany Cotrubaș a Margreet Honig.
K vrcholům jejích posledních sezon patří Violetta a Gilda v Královské opeře La Monnaie v Bruselu, kde je stálým hostem a od roku 2010 tam vystoupila i jako Ilia, Sandrina, Servilia, nebo Lucia di Lammermoor v Oper Frankfurt (dříve též v rolích Paminy, Oscara neboMadamy Cortese). Velmi intenzívně spolupracuje také s operou Aalto-Musiktheater v Essenu (Violetta, Adina, Konstanze, Donna Anna) a s pražským Národním divadlem (Gilda, Konstanze, Pamina, Zuzanka aj.). Vystupovala také v Theater an der Wien, Teatro Colón v Buenos Aires, athénském Megaronu, Théâtre du Châtelet v Paříži nebo v Opéra de Monte-Carlo.

Simona se také mezinárodně vyprofilovala jako úspěšná koncertní interpretka. V roce 2006 debutovala na festivalech v Salcburku a v Luzernu. V témže roce zpívala pod taktovkou Christopha Eschenbacha  sopránový part v 2. symfonii G. Mahlera při znovuotevření slavného Salle Pleyel v Paříži a v roce 2007 ji tentýž dirigent přizval na turné s Philadelphia Orchestra po USA včetně Carnegie Hall v New Yorku. Koncertovala také v Oslo, Dallasu, Tel Avivu, Torontu, Detroitu, Tokiu, Ósace, Vídni, Curychu a na festivalech Schleswig-Holstein Musik Festival, Oregon Bach Festival, Rheingau Musik Festival, Pražské jaro, Wiener Frühlingsfestival, Festival Internationale di Musica e Arte Sacra v Římě nebo na Edinburském festivalu.

K dirigentům, s kterými opakovaně spolupracuje, patří Manfred Honeck (Pittsburgh Symphony Orchestra, Oslo-Philharmonien, Česká filharmonie), Ádám Fischer (London Philharmonic Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment), Jiří Bělohlávek (Česká filharmonie, PKF – Prague Philharmonia), Helmuth Rilling (Israel Philharmonic Orchestra, Toronto Symphony Orchestra) nebo Iván Fischer a Christopher Hogwood (Münchner Philharmoniker). Spoluúčinkovala na turné s Philippem Herreweghem a jeho Orchestre des Champs-Élysées, s Christophem Eschenbachem a Akademickým orchestrem Schleswig-Holstein Musik Festivalu, s Thomasem Quasthoffem a Helmuthem Rillingem, jakož i na recitálech Bryna Terfela a Mariusze Kwiecieńa.

Nahrávala pro firmy Sony (Carmina Burana, Noël), Hänssler Classic (Haydnovy mše), Ondine (Mahlerova 2. symfonie). V roce 2009 vyšlo její první sólové album u firmy Orfeo. Haydnovy árie nahrála s NDR Radiophilharmonie pod taktovkou Alessandra De Marchi a v listopadu 2009 získala ocenění Editor’s Choice od časopisu Gramophone. Na podzim 2014 představí své další sólové album s áriemi J. Myslivečka a W. A. Mozarta.

Vstupenky na koncert v Olomouci je možné zakoupit v sítích Ticketportal v předprodeji od 15. března 2015 v cenové relaci:

sektor A – 590,-Kč; sektor B – 490,-Kč; tribuna C – 390,-Kč vše na sezení
Hlediště pojme 2.774 diváků a pro nepříznivé počasí (déšť) jsou připraveny pro všechny diváky pláštěnky.
www.ildebrando-olomouc.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.