pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Díla olomouckého Muzea umění si můžeme prohlédnout na internetu

Muzeum umění v Olomouci zveřejnilo díla předních umělců ze svých sbírek na internetu. Díky Google Art Projektu si může nyní kdykoliv prohlédnout exponáty v nejlepší kvalitě třeba přímo z kanceláře nebo obývacího pokoje. Olomoucké muzeum současně uživatelům internetu umožňuje projít se stálou expozici Století relativity v Muzeu moderního umění pomocí aplikace Street View. Dnes o tom informoval mluvčí muzea Petr Bielesz.

Muzeum dosud touto formou zpřístupnilo bezmála čtyři desítky exponátů, například obrazy Emila Filly, Bohumila Kubišty nebo Toyen, sochy Josefa Václava Myslbeka a Otto Gutfreunda, ale taky slavné houpací lehátko od bratří Thonetů. "Spravujeme zhruba 180.000 sbírkových předmětů, což nás řadí mezi nejvýznamnější instituce u nás, a domníváme se proto, že máme co nabídnout a že naše unikáty internetové uživatele potěší a zároveň je nalákají k návštěvě muzea," uvedl ředitel muzea Michal Soukup. Podotkl, že pro zástupce muzea je poctou, že byli k tomuto projektu přizváni.
   

Olomoucké muzeum navíc zpřístupnilo virtuální prohlídku jedné ze stálých expozic prostřednictvím aplikace Street View, která je součástí map Google. "Kdekoliv na světě se tak lze virtuálně procházet výstavou Století relativity v Muzeu moderního umění, která představuje to nejlepší z bohatých sbírek umění 20. století," doplnil mluvčí muzea Petr Bielesz.
   

Do Google Art Projektu se k 1. červenci nově připojilo devět českých a moravských kulturních institucí, které zpřístupnily téměř 500 uměleckých děl. Patří mezi ně například Židovské muzeum v Praze, Egon Schiele Art Centrum, Knihovna Václava Havla či Muzeum východních Čech v Hradci Králové a Moravská galerie v Brně.
   

Google Art Projekt po celém světě spolupracuje s více než 500 galeriemi, muzei a dalšími kulturními institucemi. Zájemcům zpřístupnil sbírky od více než 6000 umělců.

Díla si můžete prohlédnout na adrese: http://www.google.com/culturalinstitute/browse/muzeum%20um%C4%9Bn%C3%AD%20olomouc?projectId=art-project&hl=cs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.