sobota 20. dubna 2024 Marcela

Divadelní Flora Olomouc nabídne na deseti místech na 60 produkcí

Divadelníci a hudebníci z osmi zemí zamíří od poloviny května do Olomouce na prestižní přehlídku Divadelní Flora Olomouc. Letošní ročník nabídne během 11 dnů na deseti scénách šest desítek produkcí. Pořadatelé chtějí oslovit diváky i mimo tradiční festivalové scény, jakými jsou Moravské divadlo Olomouc nebo univerzitní Konvikt. Hrát se bude na Horním náměstí a více produkcí nabídnou také prostory Divadla na cucky ve Wurmově ulici.

"Samotné divadelní produkce jsou žánrově pestré. Nabízíme klasickou repertoárovou činohru, alternativní inscenace, performativní představení, ale i celou řadu tanečních inscenací, improvizace či představení pro děti. Součástí Flory jsou tradičně i koncerty, workshopy, besedy a filmové projekce," řekl  ředitel festivalu Petr Nerušil. Podotkl, že olomoucká Divadelní Flora patří mezi tři nejvýznamnější tuzemské divadelní přehlídky a jde o největší divadelní festival na Moravě.
   

Letošní ročník nabídne podle pořadatelů více programových sekcí. Část programu se stejně jako v předchozích letech zaměří na taneční a performativní umění zemí takzvané visegrádské čtyřky a v této sekci nabídne hned tři světové premiéry. "Letos se na přehlídce zaměříme na ostravské Divadlo Petra Bezruče, návštěvníkům nabídneme miniprofil jejich inscenací z aktuálního repertoáru. Malou přehlídku v rámci Flory bude mít i Divadlo Vosto5, přehlídka se zaměří také na tvorbu jednoho z nejoriginálnějších tuzemských inscenátorů - režiséra Daniela Špinara," podotkl Nerušil.
   

Zásadní sekcí programu bude reprezentativní přehlídka inscenací několika her Václava Havla v podání několika divadel. Pořadatelé tuto přehlídku připravili při příležitosti 25. výročí sametové revoluce. V programu je například autorský hudebně-divadelní projekt Miloše Orsona Štědroně v podání Divadla Na zábradlí s názvem Velvet Havel volně inspirovaný životem
Václava Havla. Klicperovo divadlo z Hradce Králové do Olomouce přiveze Havlovu Žebráckou operu a ostravské Divadlo Petra Bezruče představí Audienci. Národní divadlo zahraje na jevišti Moravského divadla Zahradní slavnost. Letošní 18. ročník festivalu Divadelní Flora začíná 15. května a potrvá do 25. května. Představení a akce přehlídky každoročně navštíví na 10.000 lidí.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.