čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Divadlo hudby Olomouc po spojení podpoří výstavní plán muzea

Divadlo hudby Olomouc po nedávném sloučení s Muzeem umění zachová do června svou dramatickou linii, program dětských představení i nabídky pro školy. Svou činnost se bude snažit tematicky propojit s prací muzea. Ještě letos by se měli návštěvníci dočkat nového vstupu. V budoucnu by se mělo divadlo přesunout do přilehlého bývalého kina Central a muzeum se bude moci pustit do plánované rozsáhlé rekonstrukce budovy v Denisově ulici, kde obě instituce sídlí.

Divadlu zůstane po sloučení značka, základní dramaturgie i tým zaměstnanců. "Dohodli jsme se, že beze změn dokončíme tuto sezonu. Do června tedy zůstáváme také u našich tiskovin, plakátů a internetových stránek, ke sloučení s muzejním webem a propagačními tiskovinami dojde od září. Už nyní ale budeme náš program doplňovat o akce doprovázející výstavy v muzeu," uvedl dramaturg divadla Alexandr Jeništa. V únoru při příležitosti výstavy Káji Saudka uvede divadlo například námětově příbuzné představení divadla Buchty a loutky Barbarella Reloaded, které vzniklo na motivy slavného sci-fi filmu s Jane Fondovou a jehož české uvedení doprovázel Saudkův plakát.
   

Divadlo se podle Jeništy soustředí také na výtvarná témata, která korespondují s náplní Muzea umění. Na konci ledna například uvede inscenaci brněnské Husy na provázku Tichý Tarzan čili Zcizené deníky fantoma erotické fotografie. "Pojednává totiž o kyjovském fotografovi Miroslavu Tichém, outsiderovi, solitérovi, který je dnes pokládán za jednoho z nejvýznamnějších fotografů 20. století. Podobným směrem, tedy například tematickým propojením divadla a výtvarného umění bychom se chtěli v budoucnu vydat," naznačil Jeništa.
   

K viditelnému propojení s Divadlem hudby mají vést i stavební úpravy vstupní části Muzea moderního umění. "Bývalé knihkupectví, které nyní využíváme jako sklad, se změní na šatnu a ve stávajícím vstupu do muzea zůstane pokladna a muzejní shop," uvedl ředitel Muzea umění Michal Soukup.
   

Divadlo hudby Olomouc bylo založeno a otevřeno v roce 1968 jako zařízení někdejšího Okresního kulturního střediska v Olomouci. Od roku 1990 do konce loňského roku byla jeho zřizovatelem olomoucká radnice. Záměr spojit budoucnost Divadla hudby s Muzeem umění Olomouc schválila rada i zastupitelstvo. Smlouvu o převodu divadla do struktury Muzea umění k 1. lednu podepsali v prosinci olomoucký primátor Martin Novotný, ministr kultury Jiří Balvín a ředitel muzea Michal Soukup.
 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.