pátek 29. března 2024 Taťána

Divadlo oslaví výročí Shakespeara baletním festivalem

Výročí 450 let od narození Williama Shakespeara se rozhodl originálně oslavit soubor baletu Moravského divadla Olomouc. Osobnost světoznámého dramatika uctí tematickou přehlídkou. Shakespearovský festival baletu odstartuje v sobotu 13. září 2014 představením Macbeth, které se uskuteční pod širým nebem v areálu hradu Helfštýn. Vstupenky na představení jsou v prodeji v pokladně Moravského divadla Olomouc.

Umělecký šéf baletu Moravského divadla Olomouc (MDO) Robert Balogh začal o shakespearovském festivalu uvažovat po loňské premiéře inscenace Romeo a Julie. „Při celém představení, kdy jsem byl součástí publika, jsem cítil, jak se diváci ztotožňují s hlavními představiteli dramatu, jak s nimi dýchají, jak prožívají tragédii mladé lásky od prvního jednání až po dojetí se slzami v očích ve finále. Následný aplaus vestoje a vzpomínka na můj první shakespearovský balet Macbeth mě přesvědčily o tom, že má smysl zorganizovat festival, který by během tří slavnostních večerů představil náš shakespearovský repertoár - tedy balety Macbeth, Romeo a Julie a Sen noci svatojánské,“ uvedl Balogh.


Balet Macbeth v Baloghově režii a choreografii měl v olomouckém divadle premiéru 13. listopadu 2009, po derniéře v březnu 2012 se nyní díky festivalu znovu vrací na scénu. A to vskutku stylově. Taneční adaptace dramatu o statečném skotském generálovi, který touží získat královský trůn, se totiž dočká svého uvedení na hradě Helfštýn. „Tento hrad upoutává svou monumentalitou a zcela jistě se svou syrovostí hodí k tragédii Macbetha. Balet tak díky uvedení na hradním nádvoří s kulisou středověkých ruin získá zcela nový rozměr,“ zdůraznil Balogh. Inscenaci baletu Macbeth s hudbou ruského skladatele Kirilla Molčanova řadí ke svým nejzdařilejším dílům. „Nastudoval jsem ho poprvé v ostravském Národním divadle moravskoslezském a později i v našem olomouckém divadle. Mohu říct, že spolupráce s tanečníky na vytváření tohoto díla byla vynikající - a to se vlastně týká i celého inscenačního týmu,“ zavzpomínal Balogh. Pro režiséra je Macbeth hlavně příběhem o přerodu uctívaného hrdiny v nenáviděného tyrana. Původní libreto Vladimíra Vasiljeva značně upravil. „Chyběly mi v něm klíčové scény spojené s mystikou a spiritualitou. Dá se říct, že v našem zpracování je ze Shakespeara více, než v původní ruské verzi,“ vysvětlil režisér.


Do titulní role se vrátí Ivo Jambor. „Jsem rád, že si znovu mohu zahrát Macbetha, protože je to jedna z mých nejoblíbenějších rolí. Nabízí širokou škálu emocí. Návrat k této postavě byl poměrně snadný, jak jsem slyšel úchvatnou Molčanovovu hudbu, už mi choreografie sama naskakovala,“ popsal Jambor. Postavu Lady Macbeth ztvární Jelena Iliina, dále se představí Dmitrij Savakov, Lukáš Cenek, Sylva Pospíšilová, Irina Laptěva, Kateřina Iranová a další. Open-air představení začíná v 19 hodin.


Festival bude pokračovat v říjnu už na jevišti Moravského divadla Olomouc. V pondělí 20. října je na programu půvabná inscenace baletu Felixe Mendelssohna-Bartholdyho Sen noci svatojánské v choreografii a režii Libora Vaculíka. Následující dva večery budou patřit zmíněné tragédii Macbeth a baletní verzi Romea a Julie s hudbou Sergeje Sergejeviče Prokofjeva, jak ji nastudoval Robert Balogh. Všechna představení začínají v 19 hodin.



SHAKESPEAROVSKÝ FESTIVAL BALETU

 

13. 9. 2014 v 19:00  MACBETH (open-air představení na hradě Helfštýn)

20. 10. 2014 v 19:00  SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ (představení v Moravském divadle Olomouc)

21. 10. 2014 v 19:00  MACBETH (představení v Moravském divadle Olomouc)

22. 10. 2014 v 19:00  ROMEO A JULIE (představení v Moravském divadle Olomouc)

 

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.