pátek 29. března 2024 Taťána

Dnes začal Festival filmové animace a audiovizuálního umění PAF

Dnes začíná v Olomouci již třináctý Festival filmové animace a audiovizuálního umění PAF, který otevírá sérií výstav, live coding performancí a projekcí.

První programovou položkou Přehlídky animovaného filmu je vernisáž výstavy současného digitálního umění, která proběhne v pojízdné tramvajové Galerii dé. Výstava s názvem Ways of Something bude zahájena v 16:30 na tramvajové zastávce Náměstí Republiky, odkud se návštěvníci tramvají-galerií přesunou na vernisáž samostatné video výstavy Davida Přílučíka Nejmenší akce v Galerii U Mloka. V 18 hodin navazuje vernisáž výstavy Možná se to stalo Viktora Takáče ve Vitríně Denisce. Ten bude mít večer na Konviktu společně s Petrem Krátkým performance Kdyby se to právě dělo a posléze prezentaci vlastní tvorby Určitě se to stane.

Výstava ve Vitríně Denisce potrvá až do 5. ledna, v Galerii U Mloka do 19. prosince a v pojízdné tramvajové Galerii dé do 10. ledna. Všechny výstavy jsou volně přístupné veřejnosti.

„Vernisážové kolečko“ bude zakončeno na Konviktu, kde v 19:00 proběhne slavnostní zahájení 13. ročníku Přehlídky animovaného filmu u příležitosti vernisáže výstavy Live coding lab uskupení Kolektiv. Následovat bude audiovizuální „live coding“ performance téhož uskupení; prostřednictvím počítačového programu bude deset lidí společně v reálném čase kódovat obraz i zvuk.

Od osmi hodin se již diváci mohou těšit na projekci a přednášku ze sekce Kolumbijská animace, před půlnocí pak na snímek Ztracený případ Romana Štětiny – filmovou studii, s níž v listopadu získal prestižní ocenění pro mladé české umělce do 35 let, Cenu Jindřicha Chalupeckého.

Štětina je také jedním z deseti finalistů soutěže Jiné vize; ty jsou již ode dneška ke zhlédnutí ve třetím patře Konviktu, kde mohou diváci až do neděle hlasovat o vítězi do přistavených uren. Vítěz bude vyhlášen v rámci zakončení v neděli 7. 12. v 19 hodin, kdy bude slavnostně udělena Hlavní cena, Zvláštní uznání poroty a Cena diváků.

Od začátku festivalu budou ke zhlédnutí také instalace v Bílé noře (kolumbijská exilová tvorba Vzdáleni kořenům a audiovizuální instalace argentinské Azuceny Losany I § You), v Atriu (výstava Live coding lab uskupení Kolektiv – v pátek a v sobotu vždy od 17:30 navíc přejde v jedinečný workshop živého kódování, kterého se může kdokoli zúčastnit: http://www.pifpaf.cz/cs/2014-kolektiv-workshop) a především soutěžní videa Jiné vize v Galerii Podkroví (III. patro Konviktu).
 

+ Program festivalu po dnech: http://www.pifpaf.cz/cs/program

+ Aktuality: http://www.pifpaf.cz/

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.