pátek 29. března 2024 Taťána

Festival AFO letos vzdá hold astronomovi Carlu Saganovi

Hlavním tématem letošního ročníku festivalu Academia film Olomouc (AFO) se stane astronomie. Mezinárodní přehlídka populárně-vědeckých filmů vzdá tentokrát hold legendárnímu americkému astronomovi a astrofyzikovi Carlu Saganovi. Na festival do Olomouce zamíří i jeho syn. Přehlídka se bude konat v polovině dubna, pořadatelé už zaznamenali rekordní počet přihlášených filmů, jde celkem o 420 snímků. ČTK o tom informoval mluvčí festivalu Ondřej Čížek.

"Festival AFO svým hlavním programovým blokem Kosmos oslaví jak 80. výročí narození geniálního amerického astronoma Carla Sagana, tvůrce kultovního populárně-naučného seriálu Cosmos, tak astronomii a kosmologii obecně. Festivalu se rovněž zúčastní Saganův prvorozený syn Dorion Sagan, který zavzpomíná na svého fenomenálního otce, ale také se představí jako autor řady úspěšných vědeckých knih," uvedl Čížek.
   

Na festival letos přihlásili tvůrci na 420 snímků, zhruba desetina z celkového počtu filmů je z české produkce. Ve finále budou filmy bojovat o ceny za nejlepší český a světový populárně-vědecký film. "Přihlášené snímky jsou tematicky velmi různorodé. Od sociálně laděných dokumentů, které se zabývají přistěhovalectvím a porušováním lidských práv, přes hraniční dokumenty o globálním oteplování, až po takzvaný hard science dokumenty, které se zase věnují výzkumu temné hmoty či Higgsova bosonu," uvedla hlavní dramaturgyně festivalu Jana Jedličková. 
   

Hlavní programový blok AFO 2014 Kosmos odkazuje na kultovní třináctidílnou televizní sérii Cosmos: Cesta do neznáma z roku 1980, kterou psal a osobně uváděl právě Carl Sagan. "Blokem Kosmos vzdáváme rovněž hold astronomii a kosmologii obecně. Právě ty totiž největší měrou přispěly ke kompletnímu přehodnocení našeho chápání vesmíru a tím i nás samotných. Prokážeme, že astronomie a kosmologie jsou díky své vizuální a obsahové kráse, která zabírá na všechny generace, jakýmisi pionýry v popularizaci vědy," uvedl dramaturg festivalu Jakub Ráliš.
   

AFO se nyní řadí mezi nejvýznamnější evropské festivaly v oblasti populárně-vědeckého filmu. Klade si za cíl představovat vědu jako atraktivní, dynamickou a rozmanitou sféru, a to pomocí filmů mapujících přírodní, humanitní i sociálně-vědní obory. Letos se uskuteční 49. ročník této přehlídky, konat se bude 15. až 20. dubna. AFO tradičně pořádá Univerzita Palackého v Olomouci.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.