čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Festival Jeden svět doprovodí v Olomouci výstavy i koncerty

Výstava fotografií olomouckých bezdomovců, ale i koncerty a filmové besedy doprovodí příští týden v Olomouci festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Olomoučané budou moci ve městě zhlédnout 18 snímků. Novinkou budou i seniorské projekce a promítání filmů v rodinných a mateřských centrech. Přehlídka filmů o lidských právech se po svém ukončení v Praze přesunula do 33 měst v zemi. Olomouc je jedním z mála měst, které se k festivalu připojily hned od jeho druhého ročníku. Přehlídka se zde koná již popatnácté.

"Veřejné projekce jsou v Olomouci plánovány v kině Metropol a v Divadle hudby. Představeno bude 18 českých a zahraničních dokumentárních filmů. Snímky pocházejí z 11 zemí světa, nechybí mezi nimi například Austrálie či Kanada. Zařazeny jsou do sedmi tematických kategorií," řekla dnes novinářům koordinátorka festivalu Lenka Bičová.
   

Za hlavní téma letos organizátoři zvolili práci s tím, že ovlivňuje život všech. V Olomouci budou promítány i snímky z kategorie Moc médií, Máte právo vědět, která přiblíží osud lidí v nedemokratických zemích či kategorie Takzvaná civilizace, která uvede filmy zaměřené na moderní podoby životního stylu. "Chybět nebude ani pět pofilmových debat s odborníky," uvedla Bičová. Do divadla hudby tak zamíří například režisér Petr Hátle, architekt Tomáš Pejpek či Miroslav Patrik z Dětí Země. Součástí festivalu Jeden svět v Olomouci jsou i projekce pro základní a střední školy či speciální promítání pro seniory a matky z center.
   

Přehlídka se bude konat v Olomouci od 24. do 30. března, předcházet ji bude již tuto středu zahájení výstavy snímků olomoucké fotografky Zorany Směšné, která zachytila portréty olomouckých bezdomovců. V doprovodném programu bude i Open party, koncert pražské skupiny Hm v Jazz Tibet Clubu či výměnný bleší trh. Příští úterý budou moci návštěvníci přehlídky v Galerii U Mloka zhlédnout také projekci amatérského dokumentu mapující současné události na Ukrajině.
   

V hlavní části festivalu se letos představil se svými snímky rekordní počet filmařů. Přehlídku navštívilo 183 domácích i zahraničních tvůrců, producentů a organizátorů podobných festivalů v cizině. Několik snímků mělo na Jednom světě premiéru.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.