sobota 27. července 2024 Věroslav

Galerie Arcidiecézního muzea vystaví snímky z doby normalizace

Galerii Arcidiecézního muzea v Olomouci zaplní od příštího týdne snímky fotografa Jaromíra Palase zachycují dobu normalizace. Svému souboru s názvem Dobrý člověk ještě žije věnoval autor 30 let svého života. Podle kurátora jde o osobitou reflexi doby. Výstavu otevře přední fotograf Jindřich Štreit v úterý, řekl mluvčí Muzea umění Petr Bielesz.

Přibližně stovka fotografií zařazených do souboru má různorodou formu, jsou mezi nimi inscenované portréty i dokumentární momentky. Podle kurátora Svatopluka Klesnila jeho působivost vychází zejména z kombinace obrazu a doprovodného textu. "Palas ukazuje život takový, jaký je, se všemi radostmi a starostmi, nesplněnými přáními i sny. Sledujeme lidi v těžkých chvílích, ale málokdy fotografie působí bezvýchodně, což koresponduje s optimistickým životním postojem autora fotografa," podotkl Klesnil.
   

Počátky vzniku souboru, který už byl představen v galeriích po celé České republice, datuje sám autor rokem 1978. Zaujaly jej knihy slovenského fotografa Martina Martinčeka, který zobrazoval lidi v přirozeném prostředí, v dřevěných chalupách, na poli, v lese. Jeho portréty doplňovaly básně Milana Rúfuse. Podobným přístupem se inspiroval i Palas a fotografie doplňoval výroky portrétovaných lidí. Vybíral si přitom především osoby s pozitivním přístupem k životu.
   

Galerie Amadeus sídlící ve stejnojmenné kavárně Arcidiecézního muzea vznikla v roce 2009. Dramaturgie výstav, jež vzniká ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě, se zaměřuje na tvorbu střední a nejmladší generace. V minulosti zde například vystavovali držitelé Czech Press Photo Svatopluk Klesnil, Michaela Spurná či Matěj Třešňák.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.