čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Hrady a zámky v Olomouckém kraji hlásí vyšší návštěvnost, přálo počasí

Hrady a zámky v Olomouckém kraji navštívilo letos až o několik desítek tisíc návštěvníků více než loni. Podle kastelánů tomu pomohlo především příznivé počasí, ale i prodloužení sezony. Právě kvůli nepříznivým číslům z loňského roku ji zahájily mnohé památky o něco dříve. Mnohé z nich také sezonu dosud neuzavřely.

Až o 10.000 návštěvníků přibylo ve statistikách za letošní rok na středověkém hradu Helfštýně na Přerovsku. Zatímco loni si sem našlo cestu kolem 80.000 turistů, letos číslo podle kastelána překročí 90.000 návštěvníků. "Letos se budeme chválit a budeme také pět chválu na počasí, které nám přálo od jara. Už nyní máme 88.000 návštěvníků, předpokládáme, že 90.000 bude letos překročeno, což bude lehce nad průměr," řekl dnes kastelán hradu Jan Lauro.
   

Podle něj začala sezona úspěšně už tradičním novoročním výšlapem, na který první lednovou sobotu vyrazilo rekordních 3000 lidí. "Tradičně nejnavštěvovanější akcí byl na hradě Hefaiston, úspěšná byla letos i Helfštýnská pouť a zhruba 3000 lidí zavítalo letos na festival vojenské historie," doplnil kastelán.
   

Spokojeni jsou i na jedné z nejnavštěvovanějších památek v kraji, na hradě Bouzově. Podle kastelánky Zuzany Šulcové tam oproti loňskému roku přišlo zatím o 15.000 návštěvníků více. "K dnešku máme návštěvnost 98.000 lidí, hranici 100.000 letos určitě překonáme. Letos tak překonáme i rok 2012. Určitě je to i počasím, na jaře bylo hezky a otevřeli jsme již v březnu," řekla dnes kastelánka Zuzana Šulcová.
   

O osm procent hlásí vyšší návštěvnost i zámek Jánský vrch v Javorníku na Jesenicku. O zhruba 5000 lidí se navýšily statistiky i na hradě Šternberk. Loni zde počet klesl na 41.000 lidí. I z tohoto důvodu letos hrad zkrátil svou zimní přestávku a otevřel mimořádně už během března. Na rozdíl od loňska je otevřeno denně také během října. "Letos bylo počasí příznivější, hlavně na jaře. Stejně tak bylo hezké celé září. Měli jsme také hodně akcí i školních výletů. Obecně přišlo na hrad také více lidí," řekla kastelánka Helena Gottwaldová. Doplnila, že více bylo letos i svateb - téměř sedm desítek.
   

Sezona na mnohých památkách však stále nekončí. Například na Helfštýn mohou lidé zavítat denně do konce října, v listopadu bude otevřeno o víkendech. Stejně tak je denně do konce října otevřen i šternberský hrad, na 8. listopadu navíc chystá ještě historickou módní přehlídku. Hrad se poté znovu otevře o víkendech od 1. prosince. Zavítat mohou lidé stále i na Bouzov, otevřeno tam bude v listopadu i ve všedních dnech, hrad nyní chystá ještě večerní prohlídky a na prosinec například adventní prohlídky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.