čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Letošní Flora se vskutku povedla, trhla rekordní návštěvnost

Nebývalé přízni počasí i návštěvníků se těšily všechny čtyři dny právě skončeného 36. ročníku jarní etapy mezinárodní květinové a zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2015.

Nejen hřejivé dubnové slunce, vystřídané pouze v neděli krátkou osvěžující sprškou, přilákalo do areálu výstaviště ve Smetanových sadech podle prvních výpočtů přes 65 tisíc platících, což je o pět tisíc lidí více než vloni (60 586). A jednalo se v drtivé většině o návštěvníky spokojené.

Výstava se mi moc líbila, zejména část pavilonu A věnovaná Mexiku a pak také bonsaje ze zachráněných borovic v éčku,“ svěřila se po prohlídce největší květinové výstavy u nás Olomoučanka Dagmar Vozňáková.

Mezi těmi, kteří od 23. do 26. dubna zavítali na olomoucké výstaviště, nechyběla ani řada vzácných hostů. K těm nejvýznamnějším patřil bezpochyby premiér České republiky Bohuslav Sobotka, který si jarní Floru se svým doprovodem prohlédl v neděli po poledni. „Jsem velmi rád, že jsem mohl navštívit tuto tradiční výstavu, která povstala z určitého útlumu. Chtěl bych při té příležitosti ocenit především město Olomouc za investice do zdejšího výstaviště. Podobné akce jako Flora jsou totiž šancí pro prezentaci výsledků práce menších tuzemských pěstitelů, kteří musí čelit značným a mnohdy nefér tlakům ze strany velkých zahraničních producentů,“ uvedl předseda vlády.

Mezi další hosty 36. jarní výstavy Flora Olomouc patřili například ministr zemědělství Marian Jurečka, velvyslankyně Peru v ČR Marita Landaveri či mexický velvyslanec v Praze Pablo Macedo. Právě jeho země tentokrát rozšířila řadu těch, které se v posledních letech prezentují v rámci květinových a zahradnických Flor vlastními expozicemi přibližujícími návštěvníkům květenu a kulturu svých zemí. A mexická expozice patřila po právu k nejobdivovanějším na letošní jarní Floře a odnesla si také jedno z udělených ocenění - Pohár primátora statutárního města Olomouce.

Velvyslanec Mexika v ČR Pablo Macedo navíc při příležitosti slavnostního zahájení 36. ročníku jarní etapy mezinárodní květinové a zahradnické výstavy pokřtil nově vyšlechtěnou odrůdu narcisu. Květy nových hybridů zahradních narcisů od firmy Lukon Bulbs mají sytě žluté okvětí s kontrastním oranžově červeným kolárem. Jedná se o velmi odolnou odrůdu s pevnými stonky, která dlouho kvete a na záhonech je vysoká 45 centimetrů.

Nejbližšími výstavnickými akcemi v produkci společnosti Výstaviště Flora Olomouc budou ve stejnojmenném areálu červnový veletrh aktivního a zdravého životního stylu Moravia Sport Expo (19. - 20. června) a potom už letní etapa květinové Flory Olomouc (20. - 23. srpna) spolu s Letními zahradnickými trhy a přehlídkou Vyznání růžím.

Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.