čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Letošní Majáles bude trvat pět dnů, nabídne bohatý program

Letošní majáles olomouckých vysokoškolských studentů se protáhne na pět dní a přinese více než stovku akcí. Studenti rozsáhlejším programem chtějí oslavit pětileté výročí od znovuobnovení majálesu v olomouckých ulicích. Hlavním dnem se stane 5. květen, kdy se chystá majálesový průvod i volba nového krále.

"Letošní ročník majálesu se oproti loňskému roku liší v několika ohledech. Tím, že slavíme pět let od znovuobnovení, nebude majáles trvat jeden den, ale bude pětidenní. V kontextu toho bude rozsah aktivit daleko větší, než kdy v předchozích letech," uvedl organizátor Majálesu Ondřej Martínek.

Letošní král studentů bude už tradičně korunován přímo v centru města na Horním náměstí. Jméno zatím pořadatelé prozradit nechtějí, naznačili však, že půjde o někoho ze sportovního prostředí. V minulých letech na trůn usedl první polistopadový rektor Josef Jařab, herečka Ivana Plíhalová či hudebník a přední český autor komiksů Jaromír Švejdík.

Z náměstí pak průvod zamíří do areálu Korunní pevnůstky, kde se uskuteční hlavní hudební program. Doprovodné aktivity budou soustředěny do přilehlých Bezručových sadů a na nádvoří Uměleckého centra Univerzity Palackého. Další akce se uskuteční například ve Zbrojnici, Jazz Tibet Clubu, v klubech S-Cube a U-klub či v hospodě U Magora.

Pátý ročník zahrne více než stovku koncertů, divadelních představení, filmů, workshopů a dalších akcí. Organizátoři se letos zaměřují i na multikulturní přesahy a boj proti xenofobii. V programu se tak objeví irské tance, piknik se zahraničními studenty, tematické výstavy nebo francouzská komedie Co jsme komu udělali, jejímž hlavním tématem jsou rasismus a smíšená manželství.

Z hudebního programu se mohou návštěvníci majálesu těšit na polské elektronické mágy Kamp!, nadějnou slovenskou kapelu Walter Schnitzelsson či na britské The Feud. "Českou hudební kotlinu budou reprezentovat Kašpárek v rohlíku, Xavier Baumaxa, Poletíme?, Mucha nebo jeseničtí Priessnitz v čele s naším loňským králem Jaromírem Švejdíkem," uvedl dramaturg akce Jan Mišák. Na své si přijdou i milovníci divadla a improvizace v šapitó na nádvoří Konviktu, stejně jako sportovní nadšenci. Do prostředí parků budou situovány dvě desítky sportů.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.