sobota 20. dubna 2024 Marcela

Moravské divadlo Olomouc uvede Kleistův rozbitý džbán

Na jeviště Moravského divadla v Olomouci se po 60 letech vrací hra německého dramatika a básníka Heinricha von Kleista Rozbitý džbán. Její inscenaci nastudoval bývalý šéf zdejšího činoherního souboru a současný šéf činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě režisér Peter Gábor. Premiéra se uskuteční v pátek, informovali dnes novináře zástupci divadla.

"Jsem rád, že se znovu vracím do Moravského divadla, a těší mě, že se na českou divadelní scénu vrací Kleistova tvorba. Za mého působení v čele činoherního souboru jsme v Olomouci inscenovali Katynku z Heilbronnu. Uvedením Rozbitého džbánu splácíme další dluh tomuto inspirativnímu a zajímavému autorovi," uvedl Gábor, který v Olomouci naposledy režíroval v roce 2004 inscenaci Shakespearovy komedie Mnoho povyku pro nic.
   

Komedie z roku 1808 pojednává o jednom vytrestaném záletníkovi. Rychtář Adam je shodou okolností přinucen, aby se stal vyšetřovatelem a soudcem v případu, v němž je zároveň viníkem. "Divák od začátku ví, kdo je pachatelem - kdo rozbil džbán, o který se vede soudní spor. Vůbec ale netuší, kolik dalších věcí při řešení zpočátku zdánlivě banálního případu vypluje na povrch. Spor se sice vede o titulní rozbitý džbán, ale o džbán jde nakonec nejmíň," přiblížila dramaturgyně Markéta Machačíková.
   

Podle režiséra Kleistův text dokáže oslovit i současného diváka. Kromě aktuálního tématu zaujme podle něj diváky vytříbeným slovním humorem, trefnými dialogy a mnohoznačností textu. Vedle situační komiky nechybí ve hře ani řada slovních vtipů a dvojsmyslů.
   

V hlavní roli rychtáře Adama se představí Stanislav Šárský, který v uplynulém roce hostoval v inscenaci Krvavá svatba. Nyní se na jeviště olomouckého divadla vrací už jako člen činoherního souboru. Na Hanou přišel po několikaletém působení v pražském Švandově divadle. Dívku Evu, která je hlavním svědkem celého zločinu, ztvární Vendula Fialová. V dalších rolích se představí Petr Kubes, Ivana Plíhalová, Vojtěch Lipina či hostující Josef Bartoň.
   

Moravské divadlo Olomouc dosud uvedlo pouze dvě Kleistovy hry - v červnu 1953 měla premiéru inscenace Rozbitý džbán v režii Julia Lebla, v lednu 1999 pak polský režisér Zbigniew Zasadny uvedl Katynku z Heilbronnu.

Zdroj: ČTK
Zdroj: www.moravskedivadlo.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.