pátek 29. března 2024 Taťána

Muzeum umění přichystalo retrospektivu fotografa Birguse

Osm desítek snímků zahrnuje velká výstava mapující tvorbu fotografa, historika a pedagoga Vladimíra Birguse v olomouckém Muzeu umění. Retrospektiva představuje tvorbu této významné osobnosti české i evropské fotografie od roku 1972 do současnosti. Výstava snímků šedesátiletého autora bude otevřena do poloviny září, řekli dnes novinářům zástupci muzea.

Výstava představuje Birguse hlavně jako fotografa, který v kategorii dokumentárního žánru dosáhl mezinárodního renomé a jehož tvorbu zhlédli návštěvníci desítek výstav doma i ve světě. "Birgus je mistrný vypravěč. Pomocí detailů vykresluje jak prostředí, tak i postavy, které potkává. Dokáže zakonzervovat v čase i náročné pouliční zápletky, které nezvýrazňují jen konkrétní osobní příběh, ale obecné téma jedince v soudobé společnosti," uvedla kurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová.
   

Výběr fotografií dokumentujících vývoj autorovy tvorby od roku 1972 do současnosti uspořádali kurátoři do dvou výstavních sálů. "Snímky tvoří jeden rozsáhlý cyklus, který Birgus pod názvem Cosi nevyslovitelného rozvíjí až do současnosti. Charakteristickými rysy těchto fotografií jsou jak cílená kompoziční dekonstrukce, tak i promyšlená obsahová výstavba obrazu," dodala kurátorka.
   

Výstava přibližuje i aktuální tvorbu autora, která je barevně i obsahově klidnější a kompozičně jednodušší. Proto i závěr výstavy tvoří barevně delikátní studie situací, portréty a minimalistické záběry každodenních motivů. "Jsou to třeba detaily interiérů či nalezené předměty, které by mě třeba před čtyřiceti lety vůbec nenapadlo fotografovat. Stále častěji zjišťuji, že ty nejobyčejnější věci mohou být nejzajímavější," řekl autor.
   

Vladimír Birgus byl dlouholetým pedagogem na pražské FAMU, od roku 1990 vede Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, je autorem a spoluautorem více než 50 knih a z pozice kurátora připravil desítky výstav doma i v zahraničí. Šlo například o souhrnnou přehlídku Česká fotografie 20. století, která se konala v roce 2005 v Praze a o čtyři roky později v Bonnu, podílel se i na výstavě Moderní krása - Česká fotografická avantgarda 1918-1948, která v letech 1998 až 1999 putovala po muzeích a galeriích v Barceloně, Paříži, Lausanne, Mnichově a Praze.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.