sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomouc ožije barokem, chystají se opery i prohlídky

Olomouc v červenci opět ožije barokním festivalem, který obyvatelům města a jeho návštěvníků ve srovnání s loňskem nabídne dvojnásobný počet večerních představení i operních titulů. První ročník Olomouckých barokních slavností loni vzbudil velký zájem veřejnosti, takže radnice se rozhodla nabídku rozšířit, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Jan Holpuch (ODS).

Barokní festival začne v Olomouci v pátek a potrvá do neděle 20. července. Připraveno je 24 operních představení, dvě pouliční pantomimy, dětské výtvarné dílny, dětská opera i komentované prohlídky barokní Olomouce.
"Letošní zdvojnásobení délky festivalu je výborným navázáním na loňský úspěch a viditelným příspěvkem ke zvýšení atraktivity našeho města na poli cestovního ruchu," uvedl Holpuch.
   

Základ repertoáru Olomouckých barokních slavností letos tvoří osvědčené tituly z loňského ročníku, jako jsou Endymio, Yta innocens, Torso či neobarokní kusy Tomáše Hanzlíka a Víta Zouhara na barokní libreta. Jako sólisté se letos v Olomouci premiérově představí německý kontratenorista Carl Thiemt, český kontratenor Bedřich Lévi a Jan Mikušek.
   

Pozvání k novým nastudováním rolí přijaly pražské sopranistky Karolína Janů a Lucie Rozsnyo. S Ensemble Damian se v repertoárových kusech poprvé představí členky olomoucké opery Michaela Dvořáková a Kristýna Vylíčilová. Jako host vystoupí soubor dobových nástrojů Antiquarius Consort Praga a v opeře Endymio spoluúčinkuje Svatocecilský sbor Jana Gottwalda.
   

V hlavním večerním programu letos návštěvníci uvidí i komickou operu Wolfganga Amadea Mozarta nazvanou Bastien a Bastienka, kterou dvanáctiletý hudební génius napsal jen chvíli poté, co odjel s rodinou z několikaměsíčního pobytu v Olomouci. Libreto přeložil Jaromír Nohavica, který v opeře také vystoupí.
   

Novinkou jsou kulisy vytvořené pro festival podle dobové ikonografie technikou sublimačního velkoplošného tisku. Součástí scény tak bude kopie kulisy, která v 17. století ve Vídni doprovázela operu Zlaté jablko. Velkým lákadlem Olomouckých barokních slavností bude unikátní replika barokního divadla, pojmenovaná Theatrum Schrattenbach na počest olomouckého biskupa
Wolfganga Schrattenbacha, který přivedl na Moravu v první čtvrtině 18. století z Itálie operu.
   

Součástí slavností budou také prohlídky barokních skvostů města, církevních památek z období baroka a vojenské barokní pevnosti.

program a více na http://www.olomouc.eu/baroknislavnosti

 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.