pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomoucké muzeum představuje masožravé rostliny z celého světa

Masožravé rostliny z celého světa mohou spatřit v těchto dnech návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci. Unikátní výstava vznikla ve spolupráci s Univerzitou Palackého a dostala název Smrtící pasti. Podle mluvčí muzea Renáty Fifkové mohou návštěvníci hlouběji proniknout do fascinujícího světa těchto rostlin. K vidění budou nejen samotné rostliny, ale i jejich fotografie od významných botaniků.

Lidé se na výstavě seznámí i s výskytem masožravých rostlin na území České republiky. "Důkazy výskytu masožravých rostlin zejména z Moravy a Čech jsou v našich sbírkách pečlivě uchovávány. Jedná se o herbářové položky i více jak sto let staré. Jejich význam je obrovský, protože jednoznačně dokládají, který druh se vyskytoval v daném čase na daném místě, a tyto doklady nejsou ničím nahraditelné," uvedl ředitel muzea Břetislav Holásek.
   

Masožravé rostliny mohli lidé podle odborníků ještě na začátku 20. století spatřit i v okolí Olomouce. Většina jejich tuzemských stanovišť se do současnosti už nedochovala. "Dnes jsou z České republiky známy pouze poslední lokality, a to v jižních Čechách, v Polabí a na Hodonínsku," uvedla kurátorka výstavy Monika Kyselá.
   

Masožravé rostliny představují podle odborníků pouhou třetinu procenta z celkového počtu 260.000 druhů krytosemenných rostlin. Masožravost u rostlin vznikla v důsledku přizpůsobení se nepříznivým životním podmínkám. Osidlují totiž většinou prostředí, kde je značný nedostatek živin, zejména dusíku a fosforu. Jde zejména o zamokřená a vlhká místa nebo naopak písčitá až kamenitá suchá stanoviště. Masožravá rostlina dokáže kořist nalákat, polapit a strávit. U rostlin se tak vyvinuly různé adaptace - od lepkavých listů a vonícího nektaru až po samouzavíratelné či podtlakem fungující pasti.
   

Výstava Smrtící pasti aneb Krása masožravých rostlina celého světa bude v olomouckém muzeu otevřena do 16. listopadu.

Zdroj:ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.