čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Přijeďte do Luké na výstavu starých gramofonů

Milovníci praskajících zvuků starých desek mají šanci navštívit unikátní výstavu starých gramofonů, která je od víkendu k vidění v Luké nedaleko Litovle. Výstava je věnovaná gramofonům vyrobeným ve firmě Tesla Litovel. Jsou zde gramofony od roku 1949, kdy Tesla začala vyrábět, až po současné kusy.

    "Nejvíce jsou zde zastoupeny kusy ze 70. let, kdy se hodně vyrábělo. Nejstarší gramofon pochází z roku 1926, ten však není z Tesly, je to ta klasická stará trouba," uvedl organizátor výstavy a sběratel Vojtěch Vyroubal. K vidění jsou také bateriové gramofony, různé přehrávače i takzvané věže, které v sobě měly přehrávače na více médií. "Tady je však vystavena jen asi třetina mé sbírky. Věnuji se tomu od roku 1967, kdy jsem do Tesly nastoupil, teď už jsem v důchodu," podotkl sběratel.
    Staré gramofony budou v obci vystaveny do konce srpna. "Budeme mít v srpnu sraz rodáků, spousta z nich v Tesle pracovala, tak to obohatí program," podotkl starosta obce František Lakomý.
    Na dlouholetou činnost Tesly navázala v roce 1999 společnost SEV Litovel, která je největším evropským a patrně i světovým producentem gramofonů v kvalitě Hi-Fi. Letos firma plánuje zvýšit výrobu o čtvrtinu na rekordních 90.000 až 100.000 gramofonových přístrojů. Produkci litovelského závodu žene vzhůru rostoucí poptávka na zahraničních trzích i nová výroba
levnějšího modelu gramofonu. Většina gramofonů je určena na vývoz.

(il, čtk)

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.