pátek 29. března 2024 Taťána

Zažijte v létě Afriku na vlastní kůži v olomoucké ZOO

Pokud se vydáte v létě do Zoo Olomouc, budete mít možnost navštívit nové safari. Stavba druhé etapy právě dnes započala a primárně by měla být zaměřena na Afriku. Celý projekt se skládá z pěti etap, v jejichž rámci se Zoo zaměří tematicky na další kontinenty.

Návštěvníci zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce budou moci od začátku léta pozorovat africká zvířata z bezprostřední blízkosti. Zahrada dnes zahájila druhou etapu stavby safari, která bude zaměřena právě na Afriku. Stát bude dva miliony korun. Africká část safari bude v centrální části zoo u pavilonu žiraf. Ve výběhu bude skupina tří desítek přímorožců a v areálu vznikne i travnatý výběh pro žirafy. Novináře o tom dnes informoval ředitel zahrady Radomír Habáň.

Safari bude začínat na začátku výběhu vedle žiraf. Vláček pro návštěvníky vjede mezi oryxy jihoafrické a jejich výběh obkrouží po vnějším obvodu. Pasažérům se tak otevře výhled i na žirafy pohybující se ve výběhu rozšířeném o travnatou část zabíhající mezi antilopy. Kvůli výstavbě safari se změní systém oplocení, které bude mít také novou podobu.

V zahradě je jen jedna obchůzková trasa, a když je hlavní sezona, je zahrada plná. "Navíc se návštěvníci díky safari dostanou i do částí zahrady, které nejsou běžně přístupné. Dostanou se také do bezprostřední blízkosti zvířat a zahradu mohou spatřit z jiné části a jiným pohledem," uvedl Habáň.

Zoologická zahrada zprovoznila první etapu safari zaměřenou na region Euroasie v roce 2013. Celý projekt se skládá z pěti etap, které jsou rozloženy do jednotlivých let a ve výsledku budou zahrnovat více než polovinu rozlohy zahrady. "Věřím, že budeme jednotlivé etapy následovat každým rokem, v roce 2016 uděláme australskou, a pokud to zvládneme, i severní Ameriku a v roce 2017 bychom měli vše dokončit," řekl ředitel. O safari je velký zájem. Loni se vláčkem po její euroasijské části projelo 50.000 návštěvníků.

V posledních letech se svatokopecká zoo snaží zatraktivnit nabídku, aby přilákala návštěvníky a uspěla ve stále tvrdší konkurenci ostatních zahrad. Například předloni dokončila nový výběh pro vzácné levharty mandžuské. Jeho vybudování stálo deset milionů korun. "Každý rok je potřeba, aby bylo v zoo něco nového, aby návštěvníci přišli i další rok. Snažíme se pozvolna tyto věci posunovat dál," řekl novinářům náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec (TOP 09).

Návštěvnost zoo na Svatém Kopečku u Olomouce loni po předchozím poklesu vzrostla. Branami Zoo v roce 2014 prošlo 356.909 návštěvníků, což je o bezmála 36.000 lidí více než o rok dřív.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.