čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Nadšenci na koloběžkách dojeli z Pradědu až do Olomouce

Z nejvyšší hory Jeseníků Pradědu až do Olomouce dojela včera parta nadšenců na koloběžkách. Část z nich zvládla celou trasu dlouhou asi 120 kilometrů, druhá polovina úsek dlouhý 35 kilometrů. Cílem akce bylo upozornit na možnost cyklodopravy.

Kdyby kola a koloběžky aspoň z jedné třetiny nahradily individuální automobilovou dopravu ve městech, bylo by to skvělé, řekl dnes ČTK pořadatel akce Jan Řihošek z olomouckého Centra Semafor, které se věnuje dopravní výchově a volnočasovým aktivitám.

"Zpočátku to bylo skvělé, ráno bylo na Pradědu 20 stupňů Celsia a jelo se pořád z kopce," uvedl Řihošek. Jedna dívka ze sedmičlenné skupiny, která absolvovala celý úsek, však po cestě spadla a skončila s otřesem mozku v nemocnici v Šumperku. "To vše zbrzdilo. Také vysoké teploty, čekali jsme, že tempo bude vyšší," podotkl Řihošek. Sportovci, většinou bývalí cyklisti,
tak dorazili do Olomouce až večer. Trasu ve velmi teplém počasí, které panovalo, zvládli nadšenci na koloběžkách také díky doprovodnému automobilu, který vezl dostatečné zásoby vody. 

Milovníci pohybu a koloběžek zvládli dnes dlouhou trasu poprvé, chtěli by však založit tradici. "Nápadů je víc, co bychom mohli pořádat, možná i v menším měřítku. Na Pradědu jsme potkali spoustu cyklistů, byly jich stovky. Ještě tak je dostat do měst," podotkl Řihošek. (ČTK)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.