středa 24. dubna 2024 Jiří

Ožijí olomoucké městské parky? Univerzita spouští projekt Zaparkuj

Rozsáhlé olomoucké parky by se mohly stát v budoucnu centrem pravidelných sportovních, kulturních či společenských akcí. Chce je oživit Univerzita Palackého, která společně s radnicí a Výstavištěm Flora pracuje na projektu Zaparkuj. Do sadů chce přivést všechny věkové kategorie.

Projekt chce univerzita otestovat už příští týden během majálesu, který část aktivit přesunul do Bezručových sadů. Novináře o tom dnes informovali zástupci univerzity, města a výstaviště. "Olomouc má mimořádnou parkovou zónu, která nemá obdoby nejen na Moravě,ale i v zemi. Chceme, aby se parky začaly pravidelně užívat a staly semístem setkávání. Testovacím kolem bude příští týden majáles, kdy chcemezjistit, jaké aktivity do nich můžeme dostat. Není to přitom zaměřeno jenna studenty, ale i rodiny s dětmi či seniory," řekl dnes novinářůmprorektor univerzity Petr Bilík.

Během majálesu v úterý 6. května zaplní Bezručovy sady 45 akcí. Návštěvníci tam najdou sportovní a outdoorové aktivity, létající kolo, rafty, paintballovou střelnici, open-air čajovnu, výstavy či desítky stánků studentských a neziskových organizací. Chybět nebudou ani workshopy či scéna pro začínající hudebníky. Park pod středověkými hradbami se rozdělído čtyř zón. Kromě Bezručových sadů počítá projekt s oživením Smetanových a Čechových sadů. Do parků chtějí organizátoři především přitáhnout pravidelné sportovní, kulturní i vzdělávací akce pro všechny věkové kategorie. Během května se pod značkou projektu ve Smetanových sadech uskuteční akce Férová snídaně a doprovodný program k Muzejní noci. "V ideálním případě budou například senioři vědět, že každou druhou sobotu si v parku mohou zacvičit pod odborným vedením, a rodiny s dětmi budou počítat, že na ně každouneděli čeká piknik s literárním čtením," doplnil koordinátor projektu Ondřej Martínek. Na projektu nyní pracuje desítka dobrovolníků z řad studentů, z nichž většina působí v různých neziskových organizacích. Podle zástupců univerzity by se poté jeho výslednou podobou mohla inspirovat i ostatní města v zemi.

Historie olomouckých městských parků sahá do 20. let 19. století. Rozloha zeleného prstence tvořeného Smetanovými, Čechovými a Bezručovými sady se postupně rozrostla na více než 47 hektarů. Hlavní aleje měří téměř 2500 metrů. (ČTK)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.