pátek 29. března 2024 Taťána

Podloubí staré univerzity se změní v galerii

Podchod ostudy se změní v pouliční galerii. Kdo se pohybuje v centru Olomouce, jistě zná podloubí na rohu staré univerzitní budovy v Denisově ulici jako věčně počmáraný, nevábný prostor. Místo je oblíbeným cílem sprejerů, kteří si zde obvykle vystačí s několika čmáranci či podpisy. Teď chce tyto prostory jeho vlastník nabídnout neformálním pouličním umělcům. Vlastník, kterým je Vlastivědné umuzeum, chce vznikem galerie vyjít vstříc představitelům street artu a předejít zbytečnému ničení památky. Novináře o tom dnes informoval ředitel muzea Břetislav Holásek.

Podloubí v Denisově ulici je součástí cenné barokní památkově chráněné stavby jezuitské univerzity z počátku 18. století, ve které má muzeum své depozitáře. Budova byla nedávno rekonstruována. Podloubí v sousedství kostela Panny Marie Sněžné je cílem sprejerů už řadu let. "Naše muzeum chce další devastaci této významné kulturní památky zabránit, proto se rozhodlo akceptovat návrh na vytvoření galerie v lomeném průchodu na Denisově ulici, jejíž koncepce vychází ze současných trendů, především takzvaného street artu," uvedl ředitel muzea.
Za projektem Lomené galerie stojí produkční a dokumentátor Muzea umění v Olomouci Kamil Zajíček, který se věnuje vizuálním projektům pod označením ARTnative. "Náš projekt Lomené galerie si klade za cíl důstojně prezentovat současný street art začínajících mladých autorů a autorek," uvedl Zajíček. Podle něj by se mohli v podloubí umělci prezentovat na umístěných deskách. Autoři projektu přitom chtějí umělce, kteří se věnují umění na ulici, cíleně oslovit. "Požádáme je, aby dílo vytvořili za jasných pravidel," doplnil Zajíček.
Myšlenku vítá i Vlasta Kauerová z oddělení památkové péče magistrátu. Podle ní je sprejerství problémem na více místech Olomouce. "Často byl vyvíjen na majitele podloubí nátlak, množí se stížnosti občanů. Vypadá to tady hrůzostrašně. Je to pokus, který stojí za to realizovat," řekla novinářům Kauerová. Doplnila, že podle poznatků odborníků se sprejerství v Olomouci rozmáhá především se začátkem školního roku středoškoláků a vysokoškoláků.   
Vedení muzea počítá s tím, že interiér průchodu v nejbližší době vyčistí, vymaluje a upraví pro instalaci uměleckých maleb, grafik a drobných plastik. Chce využít i náhradu škody 10 tisíc korun od třiadvacetiletého studenta, který byl letos v lednu při sprejerství přistižen. Usvědčily jej kamerové záznamy. Soudem byl za to nepravomocně odsouzen podmíněným trestem. (lbe/ČTK)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.