čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

LÍDROVI V PATÁCH: Mirek Žbánek stihl během dne hned dvě debaty či setkání s prezidentem

PR článek

Miroslav Žbánek po čtyři roky aktivně vystupoval v opozici v olomouckém zastupitelstvu. V nadcházejících komunálních volbách se rozhodl ucházet se jako zkušený kandidát o post primátora města Olomouce. Jak vypadá jeho běžný pracovní den před volbami?

S Mirkem Žbánkem, jak se sám on při prvním pozdravu představí, se poprvé setkávám v jeho kanceláři u olomouckého vlakového nádraží již v šest hodin ráno. Tady, v útulné kanceláři, začíná jeho pracovní den. Zde začíná plánovat a odpovídá na e-maily. „Velkou výhodou brzkého vstávání je to, že vám ještě nedrnčí telefony, proto se máte čas na celý den připravit, aniž by vás kdokoli rušil,” říká Mirek Žbánek, zatímco se dívá do svého diáře. Sám dodává, že jeho pracovní den trvá teď před volbami i šestnáct hodin.

Aktivit má dnes hodně – má schůzku se svým volebním týmem, kde budou probírat další postup v politické kampani, ale třeba také setkání s prezidentem v budově Krajského úřadu či večerní debatu v BEA centru, kterou pořádá Okresní hospodářská komora. Mezitím se chce ještě zastavít na obhlídku Smetanových sadů, protože jedním z bodů programu do komunálních voleb je obnova květinové výzdoby v Olomouci.

Nechávám Miroslava Žbánka pracovat v kanceláři, ale už v deset hodin dopoledne se spolu znovu setkáváme jen o kousek dále, v budově Krajského úřadu, kam právě přijel prezident Miloš Zeman. Po přivítání byl Miloš Zeman uveden do zasedací síně, kde prezident odpovídal na otázky náměstků hejtmana i zastupitelů – tedy i Miroslava Žbánka. Ten se zeptal Miloše Zemana na otázku týkající se problematiky budoucího čerpání dotací z Evropské unie. K tomuto tématu má Žbánek velmi blízko, protože přes deset let pracoval jako manažer na Úřadu regionální rady, kde odpovídal právě za evropské dotace.

Po více než hodinovém setkání s Milošem Zemanem si Miroslav Žbánek s prezidentem podá ruku a uhání na zimní stadion. „Dnes tam máme na programu komunikaci jednoho z bodů volebního programu, což je podpora sportu v Olomouci. Jako jeden z hlavních bodů našeho programu máme výstavbu nové sportovní haly na místě dnešního Zimního stadionu,” říká Miroslav Žbánek. „Místo „plecharény“ chceme moderní víceúčelovou halu mezinárodního formátu, která ale bude sloužit i pro amatéry a veřejné bruslení,” popisuje ambiciózní záměr.

Již Andrej Babiš, lídr hnutí ANO 2011 přislíbil na olomoucký stadion 800 milionů korun. „Zavazujeme se k tomu, že bezprostředně po volbách začneme vyjednávat s vládou o koncepci, co chceme se zimákem v Olomouci dělat,” popisuje Miroslav Žbánek. Zároveň poznamenal, že pomoc mu přislíbil i Milan Hnilička, který je vládním zmocněncem pro sport.

Znovu se s Miroslavem Žbánkem setkávám u budovy vlakové stanice Olomouc – město, která v budoucnu projde rekonstrukcí. Miroslav Žbánek má k těmto věcem profesně velmi blízko, neboť již několik let pracuje jako náměstek ředitele pro správu nemovitostí na Správě železniční dopravní cesty. Odpovídá tak za několik stovek železničních budov v Olomouckém a Zlínském kraji. S kolegy připravuje desítky projektů na rekonstrukci budov za stovky milionů korun, mezi ně patří například právě i budova Olomouc – město či zchátralé nádraží Olomouc – Řepčín. „I nádražní budovy, které stojí ať už v centru města, či na jeho okraji, vyžadují péči a mohou být chloubou města. Už dlouhou dobu se snažím, aby tomu tak bylo,” říká Žbánek, zatímco se díváme na nádražní budovu, z které již brzo zmizí nevzhledné graffiti a čmáranice.

V parku se na pár hodin s Miroslavem Žbánkem rozloučím. Naposledy se s ním setkávám až ve večerních hodinách v BEA centru, kde Okresní hospodářská komora organizovala druhou část předvolební debaty. Už předtím ale Miroslav Žbánek absolvoval debatu v Divadle na cucky, která se týkala kultury ve městě. Miroslav Žbánek během ní debatoval o možnosti financování malých scén a také o systému, jakým by se měly peníze rozdělovat mezi jednotlivé kulturní subjekty, které ve městě působí.

Na programu večerní debaty v BEA centru byly otázky z okruhu dopravy v Olomouci, zeleně v našem městě a také například problematika poplatků za odpad. Všechny zmiňované okruhy řeší ANO 2011 a Miroslav Žbánek k nim měl co říci. K poslednímu zmiňovanému měl pak zvláště zajímavý postoj: „Výše poplatku za odpad je jen podmnožinou celkové problematiky nakládání s odpady v Olomouci. Když mluvíme o samotném poplatku, my nechceme poplatek ani zvyšovat, ani snižovat, ani ho rušit. Co však chceme, je otevřeně debatovat o budoucnosti nakládání s odpady. Čeká nás spousta problémů – investice do obnovy svozové techniky, bavme se o inovacích jako je dálkové snímání zaplněnosti kontejnerů a popelnic. Zkrátka, bavme se o uceleném systému, jak nakládat dál s odpady v Olomouci,” řekl k publiku Miroslav Žbánek.

Po debatě již den Miroslava Žbánka končí. Ví ale, že hned zítra znovu vstane a pojede do ticha své kanceláře, aby se znovu v klidu připravil na další předvolební kolotoč.

ZADAVATEL: ANO 2011

Autoři

Štítky Miroslav Žbánek, ANO 2011, politika, Lídrovi a patách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.