sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Jak odpovídala jednotlivá uskupení na otázky Drbny spjaté s Olomoucí?

Den před volbami jsme si pro vás připravili speciál Politické koridy, ve které jsme se zeptali všech subjektů kandidujících do letošních komunálních voleb na pět otázek týkajících se města Olomouce. Subjekty měly možnost odpovědět do čtvrtku 4. října do 11:00. Tady jsou jejich odpovědi.

1) S jakým uskupením byste nikdy nešli do koalice?
2) Jak se stavíte k rekonstrukci zimního stadionu?
3) Je Olomouc dostatečně “zeleným městem”? Na jakou prioritu stavíte zeleň ve městě?
4) Měla by se změnit koncepce květinových výstav na Výstavišti Flora? Jak?
5) Jaké konkrétní kroky byste udělali směrem k tomu, aby Olomouc byla více “smart city”?

Odpovědi jsou řazeny podle času, kdy došly do redakce Olomoucké Drbny.


Strana Zelených (odpovídala Hana Vacková)

1) S KSČM a SPD. Problém nám dělá také hnutí SpOLečně.  Nevíme, jaký je původ peněz na volební kampaň. V jejich případě jsme znepokojeni samotným původem peněz na kampaň. Lídr hnutí Stanislav Flek zmínil, že jde o půjčku od Roberta Runtáka, manažera exekutorského úřadu Přerov, zakladatele a kandidáta hnutí.

2) Chceme prodat Andrův stadion, ale rekonstrukci zimního stadionu naopak podporujeme. Důvodem je, že slouží veřejnosti: Děti se na něm učí bruslit, je využíván menšími sporty jako krasobruslení, chodí na něj hrát amatéři, provozuje bruslení veřejnosti.

Dokážeme si představit férově nastavený PPP projekt, ale rozhodně ne tak, jako u Aquaparku, kdy všechna rizika a náklady neslo město, které do něj navíc už  investovalo 2 MILIARDY korun. Naopak Gemo dostalo bezpečnou a výrazně ziskovou investici garantovanou městem a placenou z daní občanů Olomouce. Doufáme, že tento projekt nepovedou stejní lidé, kteří stojí za akcí Aquapark. Nevíme, proč stadion již dnes není pojmenován podle nějakého silného investora jako například O2 Aréna.  Chceme, aby stadion byl víceúčelovou halou. Strategická poloha Olomouce přímo předurčuje, aby tato budova hostila nejen sportovní, ale i kulturní akce se spádovou oblastí Ostrava, Brno, Hradec Králové, zároveň byla spádovou pro zahraniční města s dobrou dopravní dostupností, jako je například Bratislava, Katovice, atd.

3) V míře “zelenosti” má Olomouc rozhodně značné mezery.Těžíme sice z toho, že naši předkové zde založili krásné parky, kterých dodnes využíváme, ale sami už ruku k dílu příliš nepřikládáme. Parky si zaslouží větší a hlavně koncepčnější péči. Ještě větším problémem je však nedostatek zeleně v ulicích a obytných čtvrtích. I tam, kde dříve stromy stály, dnes již nejsou. Chceme rozhodně ve městě i na sídlištích sázet stromy, ale také zakládat malá jezírka, pěší stezky a rekreační zóny. Zeleň je pro nás rozhodně jednou z nejvyšších priorit. Kultivuje veřejný prostor a působí na člověka blahodárně a navíc je dnes potřebná více než kdy jindy,  protože zadržuje vodu a ochlazuje své okolí. Poslední tropická léta jasně ukázala, že těmto tématům se musí okamžitě začít věnovat pozornost. A kdo by měl být v tématu zeleně kompetentnější než Zelení?

4) Rozhodně se musí změnit. Olomouc se ráda prezentuje jako město květin, ale k pravdě to má daleko. Ze současného obyčejného trhu se z Flory musí opět stát respektované výstavy, jako tomu bylo v minulosti. Náš návrh je vyšší finanční podpora ze strany města, mezinárodní výběrové řízení na ředitele Flory, spojení akciové společnosti Flora s TSMO (cílem je, aby parky byly uklizené a město mělo udržovanou zeleň. Zároveň  se zefektivní provoz těchto společností. Jednoduchým krokem k okamžitému zlepšení kvality výstav je uspořádání mezinárodní soutěže floristických škol. Flora je pro nás podobně jako zeleň obecně velice důležitým tématem.

5)  a/ Primární je sběr dat. To znamená, že všechny informace, kterými disponuje město Olomouc (akciové společnosti, příspěvkové organizace, atd.) se musí digitalizovat. Základním krokem je tedy důsledná digitalizace městských organizací a magistrátu. Připojení se k www.otevrenamesta.cz, nemusíme nic vymýšlet, už bylo vše vymyšleno.

b/ Chytrá karta Olomoučana. Chceme přenést maximum funkcí na tuto novou kartu: MHD, parkovné, knihovna, platba za obědy ve školách, platby za odpad, městský carsharing, atd. - inspirací je nám chytrá karta v Kolíně - http://chytraklicenka.cz

c/ Založení carsharingu elektroaut, elektrických koloběžek a případně kol

d/ Otevření dat DPMO pro Google - vyhledávání MHD v Google mapách

e/ graficky znázorněné záznamy o hlasování zastupitelstva, nové webové stránky olomouc.eu, každý záznam ze zastupitelstva na YouTube.

f/ Další opatření zlepšující život ve městě a jeho efektivitu: chytré kontejnery, které nahlásí, že jsou už plné, optimalizace veřejného osvětlení, práce s pocitovými mapami, monitoring momentální kvality ovzduší, obsazenost parkovacích míst, atd,

hnutí spOLečně (odpovídal Stanislav Flek)

1) KSČM, SPD

2) Zimní stadion je majetkem města a o ten je třeba se starat, proto jsme jednoznačně pro rekonstrukci. Jako dlouhodobě funkčnější řešení vidíme výstavbu menší haly s veřejným kluzištěm, aby např. univerzitní hokejový tým nemusel jezdit trénovat do Uničova.

3) Rozvoj zelené infrastruktury je důležitým bodem našeho programu. Tisíce rozhovorů s občany nám ukázaly, že lidem ve městě stromy chybí, vadí jim systematické kácení, které není kompenzováno dostatečným zasazováním nových stromů. Důkazem, že lidé ve městě chtějí více zeleně je i naše petice za Stromy na Horní náměstí, kterou doposud podepsalo na 7000 lidí.

4) Ano měla. Flora může pro Olomouc hrát velkou v roli z hlediska propagace města. Problém je, že je současně koncipována jako akce, která láká davy seniorů – ti se jezdí nejen za květinami, ale i za tržištěm, které se z parků na Floře v období výstav stává. To nezměníme během jedné sezóny – v případě náhlé změny senioři přestanou jezdit a noví návštěvníci ještě nebudou naučeni na nový koncept. Proto jsme za postupnou změnu, která počítá s několika kroky: 1. otevřít Flóru i Olomoučanům – areál by neměl být oplocený, vstup mimo výstavy by měl být zdarma, 2. zvýšit uměleckou hodnotu výstav, 3. upravit výběr prodejců. Během několika sezón tak Flora může dostat nový nádech a šmrnc.

5) Jsme zastánci smart city řešení, ta ovšem nejsou o lavičkách s wifi, ale o přístupu vedení města a koncepčních řešeních. Jsme pro zavedení datové sítě, která umožní implementaci mnoha smart city technologií – od odpadových nádob s čidly, které umožní levnější a rychlejší svoz odpadu, přes aplikaci, která hledá řidičům volná parkovací místa, až po efektivnější řízení městské hromadné dopravy.

Komunistická strana Čech a Moravy (odpovídal Miroslav Marek)

1)Komunální politika je o práci pro lidi a pro dobro města. Do koalice půjdeme s každým, kdo bude ochoten pracovat pro dobro Olomoučanů a města. V tomto nemáme žádná omezení.

2) Rekonstrukce zimního stadionu na multifunkční halu včetně rekonstrukce tzv. malé haly a dořešení parkování je jednou z nejdůležitějších investic města v oblasti sportu. Je samozřejmé i využití pro různé kulturní akce a další aktivity, takže nejen sportu, ale i kultury. Celá tato aktivita směřuje k vytvoření funkční oblasti zasvěcené sportu (zimní stadion, plavecký stadion fotbalový stadion) v blízkosti centra s přímým napojení na MHD. Je to velká investice, na kterou bude nutné hledat nejrůznější dotační zdroje v republice i v Evropě.

3) Rozhodně není, jsme přesvědčení, že by se měla zeleň, především květinové záhony a tam kde je to možné i stromy vrátit do ulic. Především příjezdové komunikace do města z hlavních směrů by měli okamžitě evokovat, že Olomouc je město květin. Také hlavní třídy by měli od jara do podzimu kvést. Nebránili bychom se ani stromům na náměstích, určitě to přispěje ke zlepšení klimatu.

4) Flora Olomouc by měla navázat na své nejúspěšnější roky nejen rozsahem, ale také koncepcí. Je potřeba výrazněji preferovat tzv. zelené vystavovatele a prodejce, kteří nabízejí široký sortiment květin a výpěstků, nebo zahrádkářských potřeb. Je třeba si ale uvědomit, že výstavy mají také ekonomickou stránku, která nemůže být ztrátová pro provozovatele. To by si mělo uvědomit především vedení města a kraje a výraznějším způsobem ekonomicky tyto celorepublikové výstavy podpořit. Koncepce nemůže vycházet z teorií některých odborníků, kteří experimentují, ale musí vycházet z toho, co návštěvníci od výstavy očekávají a za čím do Olomouce přijíždějí. Toto se musí promítnout i do celé úpravy parku, především hlavní aleje.

5) Chytré město musí být především přívětivé k občanům a to především při jejich kontaktu s magistrátem. Podpoříme především rychlejší digitalizaci různých agend, aby občan své žádosti vyřešil elektronicky a s minimální potřebou docházet na úřad. Další důležitou oblastí by měla být aplikace, která bude řidiče informovat o možnostech parkování a průjezdu městem. Neméně důležitou oblastí je podpora pokračování projektu chytrých zastávek MHD, které informují cestující o časech příjezdů jednotlivých linek. Další možností by byla např. aplikace pro návštěvníky Olomouce, která by je informovala nejen o památkách, ale o celém sportovním, kulturním a společenském dění ve městě.

Koalice SPD a SPOZ (odpovídal Pavel Jelínek)

1) Nemáme v komunální úrovni žádný odpor, jedinou podmínkou v rámci koalice je prosazování našeho programu.

2) Chceme rekonstrukci, populistické slibování multifunkční haly bez finanční analýzy je nezodpovědné, ale rozhodně nechceme prohloubit dluh Olomouce.

3) Neustálé hysterické bránění zeleni na horním náměstí je nesmyslné, viz snímky z první republiky. Zeleň se musí realizovat systematicky se zajištěním údržby s využitím městských akciových společností Technické služby a Flora Olomouc. Akce za svitu měsíčku jsou nezodpovědným populismem.

4) Máme dlouhou tradici v pořádání květinových výstav. V historii je možné se poučit, co bylo přínosné, načerpat tyto zkušenosti a využít je při tvorbě nové koncepce. Nejsem odborník na výstavnictví nebo zahradnictví, je potřeba kompetentní místa obsadit odborníky.

5) Doprava je jednou z důležitých částí "smart city", aktivní řízení dopravy, identifikace obsazení parkovacích míst technickými prostředky ve městě, předávání informací občanům jsou první kroky, které je nutné v této oblasti udělat. Dále je to modernizace, rozšiřování a výstavba tramvajových tratí, nákup elektrobusů, podpora carsharingu elektromobilů.

Další oblastí je odpadové hospodářství, kde je nutné, aby Technické služby více využívali moderní technologie, při aplikaci velkokapacitních odpadních nádob na území města.

TOP 09 (odpovídal Aleš Jakubec)

1) Je pro nás nemyslitelná koalice s jakoukoliv stranou, která představuje ohrožení demokratických principů a našeho proevropského směřování. Jmenovitě tedy jde o KSČM, SPD a ANO 2011.

2) Město si bez významného finančního přispění státu nemůže dovolit realizaci navržené multifunkční haly, jejíž odhadovaná cena je asi 1,5 miliardy. Jako reálné vidíme zprovoznění malé haly a následnou rekonstrukci stadionu, rozdělenou na etapy.

Za důležité považuji připomenout, že rekonstrukce dosud nebyla možná, protože městu nepatřila malá hala ani pozemky v okolí či dokonce pod částí budovy zimního stadionu. Tyto problémy se nám podařilo po řadě let vyřešit a dveře rekonstrukci jsou konečně otevřené.

3) Zeleň ve městě je samozřejmě jednou z hlavních priorit. Při hodnocení „zelenosti města“, či její dostatečnosti bychom však neměli vycházet jen z počtu stromů či keřů, ale také z kvality zeleně. Například péče o olomoucké parky byla desítky let zanedbávána. Mohli za to politici, kteří se báli reakce veřejnosti na větší zásahy. Výsledkem tak je situace, kdy jsou některé stromy přestárlé a kvůli tomu mohou být i nebezpečné. Právě se rozjíždí projekt obnovy zeleně v parcích, který vyžaduje jak větší ořezy stromů, tak v některých případech i kácení. Samozřejmě vždy následuje nová výsadba, bez níž si to ani nedovedu představit.

V Olomouci se realizuje řada projektů výsadby nové zeleně. Bohužel však městu často brání ve výsadbě stromů ochrana sítí (kanalizace, voda, elektřina, optické kabely, plyn). Musíme proto jednat se správci sítí a přimět je k přehodnocení rozsahu těchto ochranných pásem, která výsadbě brání. K dalšímu posílení významu zeleně jsme zpracovali studii modrozelené infrastruktury. Zeleň zajišťuje zadržení dešťové vody a vede tak například ke zlepšení mikroklimatu v horkých letních dnech. Samostatnou kapitolou v této oblasti je pak údržba trávníků a likvidace plevelů, kde budeme trvat na ukončení využívání chemických postřiků.

4) Flora je značka, která dodnes táhne do Olomouce řadu návštěvníku. Často to jsou lidé, kteří jezdí na květinové výstavy desítky let a jsou tak zvyklí na stávající podobu. Snaha o modernější pojetí, které vedení společnosti vyzkoušelo při letošní jarní výstavě, se tak u velké části návštěvníků nesetkala s velkým pochopením. Osobně si nové, modernější pojetí umím představit. Je však potřeba definovat, kdo je návštěvníkem výstavy, na koho zacílit a zda jsem při udržení si současných návštěvníků přilákat nové, či mladší ročníky.

Podstatné však je, že o podobě Flory nemají rozhodovat politici, ale zahradní architekti, designéři a umělci. Nové vedení města by mělo jen nastavit pravidla a směr. Politici musí rozhodnout, zda město Floru podpoří tak, aby se obešla bez tržeb od stánkařů a trhovců.

5) V současné době probíhá testovací provoz nové dopravní řídící ústředny. Ta koordinovaným a on-line řízením křižovatek zlepší průjezdnost městem a zvýší komfort pro všechny typy dopravy. Dopravní ústředna také umožní informování řidičů o intenzitách dopravy, navrhování alternativních tras, či vyhledávání volných parkovacích míst, a to pomocí proměnlivých značek či mobilní aplikace. Podmínkou využití těchto možností však je zavedení senzorů, kamerových a telematických systémů. To je potřeba řešit v dalším volebním období. Další krokem k chytrému městu je například zavedení elektronického platebního systému v MHD.

Za nejdůležitější však považujeme zapojení Olomoučanů do veřejného dění. K tomu může jistě napomoci i lepší informovanost například prostřednictvím mobilní aplikace Moje Olomouc, která je již v testovací verzi a je těsně před spuštěním. Olomoučané tak budou vědět o plánovaných investičních akcích, chystaných opravách, kulturních akcích a mnoha dalších oblastech. Každý si samozřejmě bude moct nastavit filtr, který mu vybere takové informace a služby, o které stojí.

Česká strana sociálně demokratická (odpovídal Filip Žáček)

1) Komunální politiku vnímám jinak než podle stranického trika. Je to především o lidech a jejich ochotě pracovat pro Olomouc a její obyvatele. Záleží také na tom, jak rozdají lidé karty ve volbách a pro ČSSD je důležité, jakou bude mít možnost prosazovat své programové priority zaměřené na lidi. Nebudu teď proto dělat žádné kategorické soudy. Nechme nejdříve „promluvit“ Olomoučany ve volbách. 

2) Věříme, že se podaří zajistit financování projektu multifunkční haly i z jiných zdrojů než rozpočtu města. Pak bychom jej rádi dotáhli do konce. Olomouc si nový prostor pro zimní sporty i další aktivity zaslouží. Současně je však pro nás priorita vybudovat kapacitní parkovací dům na Legionářské ulici, který přinese více než 450 nových stání pro auta v centru.

3) Olomouc určitě patří k městům, jejichž symbolem je díky historickým parkům zeleň. Chceme však více zeleně i v jednotlivých městských částech, zejména pak na sídlištích. Proto se představitelé sociální demokracie v současném vedení města zasadili o vybudování nového hektarového parku na jihu města u pískovny Hamrys, revitalizaci části novoulického hřbitova na park nebo podpořili komunitní projekt „Sejdeme se u vody“ v Řepčíně. Na tuto práci bychom chtěli navázat i v dalším volebním období.

4) Určitě ano. Vadí mi především doplňkový sortiment prodejních stánků na tradičních květinových výstavách. Jsem pro to, aby tam vedle občerstvení byla pouze taková nabídka, která má nějaký vztah právě k pořádané výstavě. Tomu však musí jít napřed i město a Floře s tím pomoci. Za nás pak dotační podporou jednotlivých výstav, aby tyto nebyly pro výstaviště ztrátové.

5) Chceme univerzální mobilní aplikaci pro návštěvníky města, ale i Olomoučany. Ta jim nabídne maximum kontaktu s úřadem z tepla domova nebo prostřednictvím chytrých telefonů. Smart city je pro nás důležité nejen ve vztahu k magistrátu, ale i městské hromadné dopravě a tím zkvalitnění této služby pro cestující.

Občanská demokratická strana (odpovídal Martin Major)

1) ODS si neumí představit koaliční spolupráci s KSČM a SPD.

2) O opravě zimního stadionu se už mluví dlouho.  Využívají ho hokejisté, hokejová mládež, krasobruslaři i veřejnost. Jeho rekonstrukci celá léta bránilo to, že strategicky důležité pozemky s ním související byly v soukromých rukou. V tomto roce podařilo ze strany města po vleklém dohadovacím řízení tyto pozemky odkoupit. Je to velký úspěch. Vyjednávání byla velmi komplikovaná, protože město jako správce veřejných financí mělo omezené manévrovací možnosti. V současné době je tedy město vlastníkem všech pozemků, které jsou pro realizaci významných investic v této lokalitě zásadní. Vybudování důstojného stánku zimních sportů, který bude využíván jako dosud i ke kulturním účelům, bude zahrnovat nejen postupnou opravu stávajícího objektu stadionu, ale také výstavbu celého okolního zázemí pro sportovní účely a návštěvníky. Tento sportovní areál naváže na unikátní pás sportovišť, který odtud vede až k dostihové dráze na Lazcích. Modernizovat se bude po etapách. V té první se pusťme do vybudování malé hokejové haly, která bude sloužit mladým hokejistům a veřejnosti. Součástí nové arény bude i kapacitní vícepodlažní parkoviště, které bude sloužit i návštěvníkům centra.

3) Začátkem léta se objevily na Horním náměstí květinové pyramidy a květiny ozdobily i olomouckou radnici. Květiny rozhodně do centra patří. Zkrášlují, vzbuzují příjemné pocity a zatraktivňují celý prostor s historickými pamětihodnostmi. Udělejme si město hezké a barevné od jara do podzimu a ve větší míře.  Ale asi budeme zajedno, že za krásu se musí připlatit. Rozkvetlá Olomouc totiž potěší každého. A co by Hornímu náměstí ještě prospělo? Jednoznačně zeleň a funkční historické kašny.  Vraťme zeleň do míst, kde kdysi byla. Centrum se tak nadechne a osvěží. Bez střetů se to určitě neobejde, to už víme, ale volení lidé na radnici mají mít kuráž dělat rozhodnutí, která jsou ve prospěch města. Současně se zasadíme o přeměnu tříd Svobody, Kosmonautů a Masarykovy na ulice bulvárového typu se stromořadími, upravenými plochami a novým mobiliářem. Současně zlepšíme úpravu zeleně na kruhových objezdech a podél cest.

4) Ano. Především by květinové výstavy měli nějakou koncepci mít. V posledním roce jsme ze strany vedení Flory spíš svědky improvizace a vzájemného překvapování. Očekáváme, že nový ředitel, který vzejde z výběrového řízení, takovou koncepci předloží a obhájí.

Ať už se ale budou květinové výstavy v Olomouci nést v příštích letech v retostylu, nebo se poohlížet po nejnovějších trendech, musí být opravdu kvalitní. Kvalitu nemůžete ošidit, dřív nebo později se to projeví. A musíte ji z něčeho zaplatit. Výstavnost hlavní expozice v pavilonu A prostě nemůže být ekonomicky závislá na tom, co výstaviště utrží z pronájmů prodejcům ponožek.

Město každoročně vynakládá spoustu peněz na svoji propagaci. Jestliže je Flora pro město opravdu natolik cennou značkou, měla by se zcela přirozeně stát součástí městského marketingu. Dnes tomu tak není. V našem programu navrhujeme uvolnit na podporu květinových výstav z městského rozpočtu každoročně částku 20 mil. korun. Pro Olomouc to bude ta nejlepší reklama.

5) Na poli komunikace úřadu s občanem připravíme projekt umožňující vyřízení nejdůležitějších agent online z domova. Pro přístup do systému využijeme nově vytvářený Národní bod pro identifikaci a autentizaci.

Zajistíme, aby všechny poplatky bylo možno platit on-line kartou nebo převodem z účtu na účet.

Piráti a Starostové (odpovídal Hynek Melichar)

1) Za žádných okolností bychom nešli do koalice s KSČM a SPD. Rovněž bychom nepodpořili koalici, v níž by společně figurovala ODS a ČSSD – strany zodpovědné za dvoumiliardový dluh města a jeho netransparentní správu v předchozích více jak dvaceti letech.

2) Takzvaná „Plecharéna“ je nepochybně ostudou Olomouce. Město si zaslouží důstojnější zimní stadion. V první řadě je však třeba zprůhlednit majetkové poměry klubu a vyjasnit si, na co vlastně zde město vynakládá peníze a co za to má. Město např. vynakládá nemalé peníze za energie a různými způsoby skrytě podporuje soukromý klub. Skutečně se investované peníze městu vracejí např. prací s mládeží, která si např. sama musí z vlastní kapsy platit dopravu na výjezdy? Rekonstrukce stadionu je nutná. Otázkou však zůstává, jestli astronomicky zadlužené město, které nedávno koupilo Andrův stadion, nadále splácí Akvapark či platí nehorázný nájem za prostory v budově Namiro, má v tuto chvíli prostředky. Údajných 800 milionů korun, které pan premiér přislíbil na rekonstrukci, jsou zatím spíše říše předvolebních slibů. Ostatně podobně jako v případě „slavné“ rychlobruslařské haly pro Martinu Sáblíkovou.

Je absurdní, že teprve po koupi obou stadionů vedení města začalo přemýšlet o tom, kdo je bude provozovat. Čekali jsme, že s tak zásadní majetkovou operací bude spojena i nějaká dlouhodobá koncepce, ale jak je vidno, radnice to začala řešit až 5 minut po dvanácté.

3) Olomouc obecně je poměrně zelené město, přesto jsou místa, především v historickém centru, která by si více zeleně rozhodně zasloužila. Zelené město je jednou z našich priorit.

Inspirovali bychom se rádi některými moravskými městy, které nechávají mladé páry zasadit strom za svého nově narozeného potomka. Lokality, a tedy i potřebu zeleně, by mohly vytipovat komise městských částí společně s TSMO a Florou. Kontinuálně bychom ozeleňovali městské prostory a zároveň bychom tak přiblížili KMČ k lidem.

4) Ukazuje se, že někdejší výkladní skříň Olomouce – výstava květin Flora výrazně upadá. Nedokázala se přizpůsobit požadavkům doby. Je třeba vytvořit koncepci moderní, atraktivní květinové výstavy, která Floru posune od upadající tržnice se vším možným opět k jedinečné prodejní výstavě květin podle nejnovějších designových trendů. V zahraničí existuje značný prostor pro inspiraci.

Očekáváme, že tuto vizi má čerstvý ředitel Flory. Nezaznamenali jsme, že by jeho vize společnosti byla kritériem pro jeho výběr. Nějaká vize společnosti ostatně chybí i na webu Flory.

5) Smart City není jen o WIFI v tramvajích. Smart City je moderní město fungující na otevřených datech a symbióze klíčových sektorů – správy města, občanské společnosti, univerzity, neziskového, technologického a podnikatelského sektoru. Základem je tedy sběr dat, vytvoření jejich centrální databáze a publikování v otevřeném formátu. Jedním z nástrojů je také participativní rozpočet. Smart City je město, které řeší problémy na základě konkrétních dat a analýz odborníků z různých sektorů. Touto cestou půjdeme. Opět zde existují velmi dobré příklady z českých i zahraničních měst.

Zapojíme město do projektu Otevřená města, která mezi sebou sdílí jinak drahý software. Olomouc je nyní závislá na jednom dodavateli všemožných softwarů, ale zkušenosti z jiných měst právě před touto situací (vendor lock-in) varují. Stačí připomenout kauzy jako Opencard nebo státní pokladnu. Cestou jsou dílčí moduly, jejichž dodavatele bude možné snadno vyměnit. Ostatně mělo by platit, že za veřejné peníze pořizujeme veřejný kód (jde o evropskou iniciativu publiccode.eu). My bychom k tomu rádi přidali i princip: za veřejné peníze veřejná data, tzn., že všechny organizace, které město řídí nebo dotuje, by měly automaticky poskytovat o své činnosti nějaká otevřená data, aby s nimi veřejnost mohla pracovat. V národním katalogu otevřených dat Olomouc zatím žádnou datovou sadu nemá, což je ostuda.

Budeme iniciovat pořádání pravidelných hackathonů, což je velmi elegantní způsob, jak trošku otevřít radnici novým nápadům od mladých IT nadšenců.

ProOlomouc (odpovídal Tomáš Pejpek)

1) SPD a KSČM

2) Primárně bychom provedli nutné opravy. Je k prověření, jak akutní je oprava střechy. Nepochybně bychom zprovoznili malou halu, hlavně pro veřejné bruslení. Celý komplex je potřebné vyhodnotit z hlediska stávající životnosti a diskutovanou novou multifunkční halu strategicky posoudit jednak z hlediska priorit města, jednak z hlediska stávající lokalizace, kdy například dopravní přístupnost a parkovací kapacity v blízkém okolí jsou kriticky nedostatečné pro masovější využití. Město získalo se strojovnou a malou halou i další pozemky, které mají v této poloze velký rozvojový potenciál, ale město nemá žádné variantní studie optimálního využití. Tomu se chceme věnovat.

3) Zeleně není nikdy dost. Kvalita a četnost zeleně je měřítkem přívětivosti prostředí. V našem programu máme heslo 11 tisíc nových stromů. Je to upřímný plán i symbolika toho, jak chápeme důležitost zeleně pro zdravé mikroklima městských částí, obzvláště těch centrálních zatížených klimatickou inverzí. Mnohde jsou současné prvky zeleně, například aleje, spojeny se signifikací místa a jejich případné narušení nebo ztráta jsou chápány obyvateli jako nenahraditelná ztráta hodnoty daného místa. Zeleň chápeme jako rovnocennou součást městské struktury a infrastruktury, ne pouze jako něco co mezi spletitými technickými sítěmi a dopravními řešeními silnic a parkovišť zbude. Na rovnoprávné začleňování stávající a nové zeleně do městského prostředí se chceme v projektech města zaměřit. Jednou z priorit je realizace neustále diskutovaného propojení olomouckých parků do zeleného prstence kolem historického jádra.

4) Jsme přesvědčeni, že značka FLORA má pořád pro Olomouc velký brandový potenciál. Je nejvyšší čas ji vzkřísit. Současně je potřeba započít rázně s přeměnou tržiště všemožného, s parkujícími auty mezi stromy, na výstavy konceptuální i tradiční zahrnující úpravy parků v celém jejich rozsahu. Ne všechny výstavně upravené plochy musí být oploceny nevzhlednými drátěnými panely a jejich přístup zpoplatněn. Blízkým příkladem může být mnoho polských lázeňských měst. K tomu musí vedení města zaujmout srozumitelný strategický postoj a nastartovat dlouhodobý sofistikovaný proce s. Koncepce multifunkční haly a jistě inspirativní úpravy části Smetanových sadů, zpracovaná v minulých letech, se kterou se vedení města v konečné podobě ani neztotožnilo, jsou zatím bezradným přešlapováním na místě.

5) Smart City nejsou jen drahá technologická „chytrá“ řešení, ale především chytří politici s vizí. Vedou k němu jednoznačně otevřená data, spolupráce s partnery (v případě Olomouce jednoznačně primárně s Univerzitou Palackého) a konkrétní přínos pro občany města. Tím je potřeba začít. Považovat lavičky s WiFi či USB zásuvky za základ „smart“ je úsměvné.

KDU-ČSL (odpovídal Ladisla Šnevajs)

1) KSČM a SPD

2) Jsme pro střízlivý, funkční a provozně nenáročný model rekonstrukce.

3) Je to jedna ze tří hlavních priorit společně s ekologickou dopravou ve městě a dostupným bydlením. Řádná údržba, péče a rozvoj zeleně je trvalý úkol, na který jsme připraveni získat maximum financí mimo rozpočet města.

4) Květinové výstavy musí zůstat základem činosti Výstaviště Flora. Aby však byly opět výkladní skříní města, budeme narvhovat zvýšení příspěvku města, jakož i nezbytné investice do infrasktruktury a výstavy posunout do 21. století.

5) Zapojit do projektů více Univerzitu Palackého, využít její know-how a sesouladit aktivity města s UP, dokončit městskou mobilní aplikaci "Moje Olomouc" se zaměřením na Občana, Turistu a Studenta. Na jednom místě bude možno získat maximum informací o kulturních akcích, řešení životních situací, nabídka pro turisty a elektronické komunikace s radnicí z pohodlí domova. Za důležité také považujeme dotažení projektu "Dopravní ústředny", která bude schopna inteligentně řídit dopravu v Olomouci.

Do stanoveného deadlinu neodpověděly tyto subjekty (seřazeno podle volebních čísel):

6. NAŠE KRÁSNÁ OLOMOUC
7. Svobodní, Soukromníci a Volba OK
8. ANO 2011
9. JAUNER Československo 2018
10. SDRUŽENÍ PRO REPUBLIKU - REPUBLIKÁNSKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA
15. Moravské zemské hnutí 

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky předvolební korida, politická korida, volby, politika, komunální volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.