čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V Olomouci je na spadnutí vznik čtyřkoalice ANO, ODS, KDU-ČSL a spOLečně

Trojkoalice ANO, Pirátů a Starostů a hnutí ProOlomouc nejspíš nevznikne. Noční povolební jednání ukázala jako jedinou možnou variantu čtyřkoalici vítězného ANO s ODS, KDU-ČSL a hnutím spOLečně, píše iDnes.

Ani tato čtyřkoalice však zatím není zcela jistá. Pokud se rozpadne blok Pirátů a Starostů a ProOlomouc, může se ještě leccos změnit. S těmito dvěma hnutími dohromady však vítěz voleb ANO jednat už nechce. ČSSD končí v opozici po boku KSČM a SPD s SPOZ.

Dvojblok Pirátů a Starostů a ProOlomouc měl požadovat většinu v radě, přestože mají dohromady o dva mandáty méně než ANO. „Ukončili jsme to. Pokud nevíme, za jakých podmínek jednáme, tak další jednání s Dvojblokem jako takovým pro nás nemá smysl. Obávám se, že bychom se nikam neposunuli,“ uvedl pro iDnes nejspíš budoucí primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

ANO a ODS by mohli najít společnou řeč, přestože na některé věci nahlížejí jinak. „Nicméně jsme se dohodli, že budeme dál jednat a hledat kompromis. Uvědomujeme si, že s někým koalici sestavit musíme. I oni mají zájem s námi do koaličního projektu jít. Jen musíme vyladit některá témata a představy o jeho budoucím fungování,“ řekl Žbánek.

Ke shodě došlo při vyjednávání ANO s KDU-ČSL i s hnutím spOLečně. Další jednání budou probíhat během dneška.

Foto Facebook KDU-ČSL, redakce OD

Štítky politika, volby, vyjednávání, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.