čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

VIDEO: ProOlomouc a Piráti a Starostové se dohodli na rozdělení, o koalici s ANO budou usilovat samostatně

ProOlomouc a Piráti a Starostové na mimořádné tiskové konferenci dnes po druhé hodině odpolední uvedli, že se dohodli na rozdělení Dvojbloku (ProOlomouc + Piráti a Starostové). O koalici s ANO budou oba subjekty usilovat samostatně dál, aby jedna ze stran nahradila ODS v dosavadní čtyřkoalici (ANO, ODS, KDU-ČSL, spOLečně). Podívejte se na video.

„Na včerejším jednání našeho dvojbloku s ANO jsme navrhli jednat dál o koalici ANO, ProOlomouc, Piráti a Starostové a KDU-ČSL, která by jednak reflektovala přání po změně v olomoucké politice, pohodlnou většinu 30 hlasů i určitou míru kontinuity v řízení města. ANO na jednání nereflektovalo ani návrh koalice s dvojblokem, ani nový návrh. Na naše programové priority na jednáních prakticky nedošlo," uvedl lídr Pirátů Hynek Melichar.

„Koalice založená na ANO a ODS znamená z našeho pohledu, že by v Olomouci nedošlo ke změně stylu politiky. Znamenalo by zachování klientelistických vztahů, kostlivců ve skříních, a tedy i malou ochotu a schopnost provádět modernizační změny, které Olomouc po 20 letech vlády „opoziční smlouvy“ nutně potřebuje,“ dodal Melichar.

„ProOlomouc a Piráti a Starostové se proto dohodli, že budou nadále jednat samostatně se vzájemnou podporou a usilovat o to, aby jeden z nás nahradil v budoucí olomoucké koalici ODS,“ pověděl lídr ProOlomouc Tomáš Pejpek, který dodal, že vítá vyjádření lídra ANO Miroslava Žbánka o tom, že nezbytně netrvá na podmínce většiny ANO v budoucí radě města. Takový konstruktivní krok znamená odblokování jednání o budoucí koalici.

Miroslav Žbánek po tiskovce Pirátů a ProOlomouc řekl, že do věci vnesli ještě větší zmatek: „V podstatě teď nevíme, jestli dvojblok ještě existuje, nebo ne. Podle nich svou soudržnost ukončují a budou jednat samostatně, rázem ale dodali, že se budou navzájem podporovat," řekl lídr ANO 2011 Miroslav Žbánek. Dodal, že jednání je stále otevřené.

Štítky politika, volby, vyjednávání, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.