pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Podepsáno. ANO 2011, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně budou v Olomouci tvořit koalici

, aktualizováno 10. října 2018, 22:38

ANO 2011, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně budou další čtyři roky vládnout na radnici. Podle prvních zpráv ve středu večer zástupci těchto stran dohodli a podepsali dohodu o budoucí koaliční spolupráci v Olomouci.

Nově vzniklá budoucí koalice teď už bude jednat dohromady a začnou připravovat koaliční smlouvu. Na svém Twitteru to potvdil reportér ČT Martin Laštůvka. V zastupitelstvů bude koalice zastoupena 26 mandáty, zbylých 19 mandátů se rozprostře mezi strany v opozice, včetně ProOlomouc a Piráty a Starosty, kteří mají shodně po šesti mandátech.

„Po sérii vyjednávání k mé radosti a příjemnému překvapení probíhalo dnešní setkání plynule. S ostatními stranami jsme si vyjasnili sporná témata a uzavřeli jsme dohodu o povolební spolupráci," řekl budoucí primátor Miroslav Žbánek. Zároveň si spolupracující strany již dnes vyjasnily počet členů v radě. Hnutí ANO získalo v radě pět zástupců a pozici primátora, ODS tři zástupce, KDU-ČSL dva zástupce a hnutí spOLečně jednoho zástupce. Podle slov Žbánka by měla být koaliční smlouva připravena začátkem příštího týdne.

„Můžeme potvrdit, že lídr hnutí Stanislav Flek podepsal za hnutí spOLečně dohodu o spolupráci na přípravě koaliční smlouvy, která již deklaruje rozdělení míst v budoucí Radě a dále závazek usilovat o uzavření koaliční smlouvy. Smlouva pozbyde platnosti uzavřením koaliční smlouvy, rovněž však v případě nedojde-li ke shodě na jejím obsahu vedoucím k jejímu neuzavření. Zástupci stran a hnutí budou bezprostředně pokračovat v její přípravě," řekla mluvčí hnutí spOLečně Radka Piskačová.

„Naše hnutí jsme pojmenovali ProOlomouc, protože chceme skutečně pracovat pro naše město – nikoliv pro sebe. Slibujeme vám, jako občanům Olomouce, že tento základní princip našeho hnutí budeme naplňovat i v opozici a budeme maximálně konstruktivní. Na druhou stranu nebudeme, stejně jako v předchozích 4 letech, ustupovat z našich zásad ani o píď a budeme se za ně tvrdě bít. Díky vám bude náš hlas mnohem silnější než dřív," napsali na Facebook zástupci ProOLomouc.

„K jednání o olomouckých volbách mohu říct, že zodpovědnost za jednání spočívá ve vyjednávacím týmu. Brali spolu s KDU-ČSL v úvahu prospěch města, své vyjednávací pozice i ostatní okolnosti. Takové rozhodnutí bylo pro čtveřici zastupitelů jistě velmi těžké. Chápu to a držím palce. Budu pomáhat, jak to bude možné," napsal na Facebook senátor Lumír Kantor (KDU-ČSL).

Autoři | Foto

Štítky koalice, politika, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.