sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Novým starostou Šumperka je Tomáš Spurný z hnutí Pro Šumperk

Starostou Šumperka se stal Tomáš Spurný ze sdružení lidovců a nezávislých kandidátů s názvem Pro Šumperk. Do čela radnice jej dnes zvolilo 26 z 27 zastupitelů. V Šumperku se na vytvoření koalice domluvilo vítězné hnutí ANO, hnutí Šumperáci a kandidátka Pro Šumperk, ve 27členném zastupitelstvu mají 13 hlasů. Většinu koalici zajistila jedním mandátem Irena Jonová z ČSSD. Šumperku jako okresnímu městu v Olomouckém kraji sestavení koalice trvalo nejdéle.

Z místostarosty starostou

Spurný byl dosud ve městě místostarostou. Kromě něj navrhla jedna ze zastupitelek na tento post také Irenu Jonovou, která ale nesouhlasila. „Děkuji za tuto volbu, která mi dává neuvěřitelně silný mandát, je to pro mne velká pocta," uvedl Spurný. Poukázal na to, že pro město bude nadcházející období složité i kvůli náročným investicím.

Jonová se stala díky 21 hlasům první místostarostkou, do funkce ji navrhli Šumperáci. „Koalici jsem se rozhodla podpořit, znám osobnosti, kteří kandidovali za Šumperáky, intenzivně se s nimi pracovně stýkám," řekla Jonová. „V době patové situace, kdy jsme se nedokázali dohodnout, jsme přišli s nadstranickou, tmelící, všemi respektovanou dámou paní Jonovou. Tu jsme poté navrhli i na funkci první místostarostky. Nám nešlo o placené funkce, prosadili jsme si obsazení v co nejvíce městských komisích," řekl lídr Šumperáků Ondřej Polák.

Druhým místostarostou se stal Jakub Jirgl z hnutí ANO, podpořilo jej 17 zastupitelů. ANO v devítičlenné radě obsadí celkem čtyři místa, dalšími radními se stala Jana Rybová Kunčarová, Martin Hoždora a Radan Volnohradský. Za Šumperáky byl do rady kromě Jonové zvolen Radovan Auer a Ondřej Polák. Pro Šumperk obsadil dvě místa, kromě starosty Spurného obsadil místo v radě Michael Kohajda. „Sedm radních je zcela nových a dva zůstávají. Díky osobě pana Kohajdy a pana Spurného byla zachována kontinuita," doplnil Polák.

První ANO, druzí Šumperáci

Volby ve městě vyhrálo hnutí ANO, získalo šest mandátů. Hnutí Šumperáci, které skončilo druhé, má čtyři zastupitele, sdružení Pro Šumperk tři mandáty. Podle Poláka byla účast v koalici původně nabídnuta čtvrtému subjektu, a to ODS, která získala dva mandáty. V koalici ODS nakonec není, ale zástupci města se s nimi podle Poláka dohodli na konstruktivní spolupráci.

Povolební vyjednávání ve městě byla složitá. Podepsalo se na tom množství stran, které se dostaly do zastupitelstva, a rozdrobení mandátů. V Šumperku kandidovalo 15 stran a hnutí, nejvíc ze všech okresních měst v kraji. Do zastupitelstva se jich dostalo devět. Roli hrál i postoj některých uskupení vůči ANO, které volby vyhrálo. Nepomohla ani návštěva hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO), jenž přijel na první vyjednávání. Vliv hejtmana se podepsal i na tom, že vyjednávací tým opustil lídr ANO Martin Janíček, vzdal se i pozice kandidáta na starostu.

V zastupitelstvu usednou i čtyři zástupci Sdružení PRO-Region a Nezávislí, Nezávislá volba má tři mandáty, SPD a komunisté po dvou mandátech.

Autoři | Foto Facebook Šumperk, Facebook Pro Šumperk

Štítky ČR, správa, starosta, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.