sobota 20. dubna 2024 Marcela

V Hrušce a Lužicích půjdou lidé znovu k volbám, nová zastupitelstva se tam rozpadla

V Olomouckém kraji čekají dvě obce nové komunální volby. Jde o Hrušky na Prostějovsku a Lužice na Olomoucku. Informaci přinesl Český rozhlas Olomouc, potvrdil to Peter Garláthy z olomouckého krajského úřadu. Důvodem je to, že měsíc po řádných volbách se v nich rozpadla nově zvolená zastupitelstva. Obce čeká do března, kdy by měly být vyhlášeny nové volby, stagnace. Nemohou do té doby například rozhodovat o investicích.

„Návrh na vyhlášení nových voleb jde přes krajský úřad. Nahlášeny máme Hrušky a Lužice. Je možné, že se ještě někde zastupitelstva rozpadla, ale nemáme o tom oficiální informace," uvedl Garláthy.

V Lužicích na Olomoucku kandidovalo 12 samostatných kandidátů a sdružení Lužice - místo pro život. Volilo se tam sedm zastupitelů. Podle starosty obce Jaroslava Žaludy počet zastupitelů klesl pod pět a tím byly dány důvody pro podnět k podání nových voleb. „Důvodem rezignace nebylo to, že bychom se nedohodli. Šlo o to, že výsledek voleb byl podle nás nespravedlivý," řekl dnes Žaluda. Podotkl, že podle něj byli ve volbách preferováni oproti nezávislým kandidátů lidé, kteří byli ve sdružení. „Našim jediným důvodem bylo, že naši občané jasně vyjádřili, koho by na obci chtěli. Minimálně tři se tak do zastupitelstva nedostali jen kvůli tomu, že kandidovali sami za sebe," doplnil dosavadní starosta. Jiná situace byla v Hrušce na Prostějovsku, kde si voliči vybírali z kandidátních listin tří sdružení. I tam se volilo sedm zastupitelů. Podle starosty Davida Barneta kandidátka, která získala tři mandáty, tyto mandáty včetně náhradníků složila. „Poklesl tak zákonný počet zastupitelů pod pět," řekl dnes Barnet. K důvodem se nechtěl starosta vyjadřovat, obec je podle něj názorově nesourodá. Nové volby byly v obci vyhlášeny již před čtyřmi lety, tehdy to bylo podle Barneta však z jiných důvodů. „Pro nás to nyní znamená půl roku stagnace, udržovací stav," podotkl starosta.

Další termín voleb by měl být podle dosavadních informací v březnu příštího roku. Do té doby podle Garláthyho nemohou obce nic schvalovat. Do doby než bude zvoleno nové vedení, bude funkci podle zákona o obcích vykonávat nově zvolený starosta a místostarosta. „V obcích, kde se nestihl starosta zvolit, neboť zastupitelé nebyli usnášeníschopní, bude tuto funkci vykonávat starosta, který byl starostou do konce předchozího volebního období," doplnil Garláthy. Podle něj pokud budou volby v březnu, obce by se mohly dočkat nového vedení přibližně v polovině dubna.

Autoři

Štítky politika, komunální volby, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.