pátek 26. dubna 2024 Oto

Občané budou mít vyhrazenou hodinu, ve které mohou vznést dotaz či připomínku na zastupitelstvo

Veřejnost bude mít od příštího roku na jednáních zastupitelstva Olomouce vyhrazenu hodinu na své dotazy a připomínky. Dosud s nimi lidé museli čekat na závěr jednání zastupitelstva.

Radnice si od schválené změny jednacího řádu slibuje snazší zapojení obyvatel do jednání městského zastupitelstva. Novinářům to dnes řekl primátor Mirek Žbánek (ANO). Lidé se zároveň budou moci na zastupitelstvu dál průběžně vyjadřovat k projednávaným bodům. Zatímco dosud mohli obyvatelé s dotazy a připomínkami vystoupit až na závěr jednání zastupitelstva, nyní budou mít přesně vyhrazený čas od 13:00 do 14:00. „Pevně stanovený čas a jasná ustanovení nového jednacího řádu usnadní občanům přinášet podněty a klást otázky, na které chtějí znát odpověď od samosprávy města," podotkl primátor.

Z jednání zastupitelů bude i nadále přímý přenos na internetu. Příští rok bude na internetových stránkách města nově zveřejněn také audiovizuální záznam jednání. Nový jednací řád podle primátorova náměstka Matouše Pelikána (KDU-ČSL) usnadní práci i samotným členům zastupitelstva, kteří předkládané materiály budou mít s dostatečným předstihem k dispozici v elektronické podobě. „Nejméně jedenáct dnů před zasedáním budou všem členům zastupitelstva zpřístupněny materiály v elektronické podobě prostřednictvím aplikace pro notebooky nebo tablety," uvedl Pelikán. „Podstatou změn je to, aby měli občané snazší možnost zapojit se do jednání zastupitelstva a měli pevně stanovený čas pro svá vystoupení," uvedl Žbánek.

Lidé se budou moci k vystoupení přihlásit e-mailem, poštou nebo osobním doručením organizačnímu oddělení magistrátu. Možnost budou mít i v den jednání zastupitelstva do 12:30. Občané budou na zastupitelstvu vystupovat v pořadí, v jakém se přihlásili. Časová délka jednotlivého vystoupení je stanovena na pět minut.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Žbánek, zastupitelstvo, dotazy, veřejnost, občané, město

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.