pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jesenická radnice čeká na vyjádření z ministerstva. Není jasné, zda úředníci zůstanou nadále v budově IPOS

Jesenická radnice zatím nedostala od ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) vyjádření, zda pracovníci Úřadu práce ČR a České správy sociálního zabezpečení zůstanou v rozlehlém administrativním komplexu IPOS spravovaném městem.

Nájemní smlouva ministerstvu skončí v létě

Radnice má nyní úředníky jen v části této nemovitosti, do které mezitím investovala několik desítek milionů korun. Nájemní smlouva ministerstvu skončí v létě. Radnice bude s ministerstvem dál jednat sdělila jesenická starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem). Jesenická radnice v roce 2014 podepsala s MPSV memorandum o rekonstrukci administrativní budovy IPOS, pro kterou se v Jeseníku vžil název Pentagon. Tehdejší ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) následně oznámila, že ministerstvo upustilo od svého záměru vybudovat v Jeseníku novou budovu pro Úřad práce ČR a Českou správu sociálního zabezpečení za 120 milionů korun.

MPSV podle starostky poté jednalo s radnicí o dalším využití budovy IPOS. „Na pravidelných schůzkách se do projektové dokumentace zahrnovaly požadavky města i složek ministerstva práce a sociálních věcí, tedy Úřadu práce České republiky a České správy sociálního zabezpečení. Po všech jednáních a zapracování požadavků ministerstvo dospělo k názoru, že jim projekt nevyhovuje, přitom město do něj investovalo téměř dva miliony korun," uvedla Blišťanová. Mezitím samospráva nechala letitou administrativní budovu IPOS zateplit, což stálo více než 50 milionů korun. Ministerstvo podle starostky přišlo s návrhem na odkoupení části budovy, avšak záměr nakonec zůstal v šuplíku.

Zástupci města zasednou k jednacímu stolu s ministerskými úředníky v lednu

„Po zvolení jsme se snažili obnovit jednání s ministerstvem. Podařilo se mi setkat s náměstkem ministryně, který byl u podpisu memoranda. Bavili jsme se o tom, že potřebujeme slyšet jasnou odpověď, zda s námi zůstanou v objektu IPOS, nebo půjdou cestou vybudování svého úřadu na zelené louce. Pokud řeknou ano, tak musí proběhnout intenzivní jednání za jakých podmínek," uvedla Blišťanová. Zástupci města by s ministerskými úředníky měli znovu usednout k jednacímu stolu v lednu.

Pokud MPSV o budovu IPOS už nebude mít zájem, tak v úvahu připadá stěhování městských úředníků z budovy v Tovární ulici do administrativního centra IPOS, které od 70. let sloužilo jako sídlo Rudných dolů. Areál zahrnuje dva administrativní bloky včetně velkého sálu a gastroprovozu. MPSV má v budově Ipos pronajaty zhruba dvě pětiny z 5 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch. V kancelářích pracují úředníci poboček České správy sociálního zabezpečení, úřadu práce a Státního úřadu inspekce práce. Téměř 40 procent plochy zabírají kanceláře města a zbývající metry mají v pronájmu různé instituce a firmy.

Autoři | Foto Facebook Město Jeseník

Štítky radnice, politika, úřad, úředníci, ministerstvo

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.