úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

POLITICKÁ KORIDA: Je podle zastupitelů potřeba změnit čas konání novoročního ohňostroje nebo ho úplně zrušit?

Jednou za čtrnáct dní pro vás pravidelně připravujeme anketu jménem Politická korida, ve které se ptáme zastupitelů na aktuální témata v Olomouci. Nyní jsme se zeptali, zda-li jsou spokojení se současným konáním oficiálního novoročního ohňostroje.

Otázka redakce

Jaký je váš názor na oficiální ohňostroj k Novému roku? Měl by být již 31. prosince, či až na Nový rok vpodvečer, jak je tomu teď? Uvažovali byste eventuálně i o jeho úplné zrušení? Proč?
Otázka byla položena předsedovi zastupitelského klubu e-mailem ve čtvrtek 3. ledna v 17:00, předsedové či jejich zástupci, měli čas odpovědět do středy 9. prosince, do 12:00. 

Odpovědi zastupitelů jsou řazeny podle času doručení do redakce:

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Zda existuje nějaký společný názor KDU-ČSL na ohňostroje opravdu nevím. Můj osobní názor na ohňostroje ale mám, a ten má dvě polohy. Ohňostroje mne nikterak neuchvacují a bylo tomu tak i v minulosti, tedy je osobně nevyhledávám ani nepodporuji. Proč nenapíšu rovnou, že bych je zakázal, to je ta druhá poloha. Každý rok na nás totiž dopadá stále více omezení a zákazů. Už mi to připadá, že se stáváme takovým stádečkem lidských ovcí, kterému je nutno vše shora naservírovat v rámci jeho bezpečnosti a obecného dobra, protože na to, abychom si vše mohli rozhodnou sami, jsme asi příliš hloupí či nevyspělí…

Osobně bych tedy preferoval větší informovanost o škodlivosti a nesmyslnosti těchto zbytných kratochvil, ale celoplošnou regulaci domácích ohňostrojů na Silvestra si v praxi nedovedu představit. Lidé by si měli uvědomit, že jsou za veškerá svá jednání plně odpovědni, tuto odpovědnost se naučit používat a nést, neboť žádná omezení a zákazy je odpovědnosti nemohou zbavit. S klidným svědomím bych tedy spousty jiných, dle mého názoru zcela nadbytečných omezení posledních let okamžitě zrušil. A města a obce by lidem měli být vzorem, například tím, aby ohňostroje byly tižší a ekologičtější, ale neměli bychom nevymýšlet další zákazy a omezení, která budou akorát velice obtížně vymahatelná.

Jiří Zíma (KSČM)

V našem městě je na Silvestra hodně malých ohňostrojů, kdy lidé slaví individuálně příchod Nového roku. Uspořádat oficiální městský ohňostroj v tento den by bylo zbytečné ( což se v minulosti potvrdilo). Ohňostroj pořádaný 1. ledna k večeru je veřejností vnímán pozitivně, o čemž svědčí plné náměstí. Žádnou změnu bych nedoporučoval.

Pavel Hekela (hnutí spOLečně)

Novoroční podvečer je pro pořádání ohňostroje podle mého lepší než silvestrovská noc. Jednak se na Silvestra mění Horní náměstí v bojiště, jednak o půlnoci září po celém městě neskutečné množství soukromých (a stále bohatších i hlučnějších) ohňostrojů. Na Silvestra v podvečer nedává střelba smysl a o půlnoci to už není pro děti, pro které je ohňostroj důležitou atrakcí a zážitkem. Novoroční podvečer dává naopak velkou šanci pro kultivovaný průběh a společenské setkání občanů a často celých rodin. Pořádání ohňostroje bych nerušil bych ho ani náhodou. Kromě toho - nejde z peněz daňových poplatníků, tedy magistrátem není přímo financovaný, nýbrž je placen z prostředků nájemců vánočních stánků.

Filip Žáček (ČSSD)

Oficiální ohňostroj v Olomouci považuji v posledních letech vzhledem k termínu jeho konání především za rodinnou podívanou, a proto jsem pro jeho zachování, a to v podvečer na Nový rok, což považuji za vhodnější než samotný Silvestr. Pokud jde o celkové pojetí, lidé by si měli z akce odnášet hlavně zajímavý zážitek, kterého lze dosáhnout i jinak, než jen extrémně hlasitou pyrotechnikou. Za mě určitě důraz na vizuální dojem a kvalitní hudební doprovod těchto efektů. Přivítal bych coby milovník přírody omezení hlučnosti, která může některé spoluobčany rušit a nesvědčí ani domácím mazlíčkům.

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Letos jsem se šel na náměstí podívat, protože mě zajímalo, jak bude ohňostroj komponován na hudbu skupiny Queen. Bohemian Rhapsody byla ve své době co do formy dosti netradiční skladbou a v mnohém novátorská. Proto jsem se těšil, že její hudební dramatičnost bude podpořena a akcentována světelnými efekty ve znamení Queenovského The Show must go on, a že ohňostroj bude pro mě více než oslavou nového roku kulturním zážitkem. Přiznám se však, že můj osobní dojem byl dosti rozpačitý. Jednak jsem nepochopil dramaturgický plán ohňostroje ve vazbě na vlastní hudbu a její frázování, a také rytmicky mě efekty do skla dby neseděly.

Můj osobní názor na oficiální novoroční ohňostroj je neutrální. Sám tuto atrakci nevyhledávám jelikož nic pro mě nesymbolizuje, ale ani ji nechci upírat těm, které baví. Pokud je ohňostroj financován z městské kasy, uvítal bych symbolické, kratší a méně pompéznější provedení. Smysl novoročního ohňostroje bych spatřoval o půlnoci z 31.12. na 1.1., ovšem pokud by šlo organizačně zajistit, aby se po jeho ukončení po náměstí nepovalovaly střepy z láhví od šampaňského.

Jan Holpuch (ODS)

Nemyslím si, že by ohňostroj musel být součástí každé druhé akce, která se ve městě pořádá. K Novému roku (a třeba taky k oslavám 28. října) ale podle mě patří. Je to tradice, kterou známe z velkých měst po celém světě. A koneckonců, když si ji můžou dovolit v Praze, má být samozřejmě i v Olomouci.

Přesun ze silvestrovské půlnoci na novoroční podvečer, ke kterému město přistoupilo před několika lety, se podle mě osvědčil, už třeba kvůli dětem.

Zkrátka a dobře, zrovna na tomhle bych nic podstatného neměnil.

Josef Suchánek (Piráti a Starostové)

Mně osobně ohňostroje vadí obecně, a to bez ohledu na důvod jejich provozování. Jsem toho názoru, že pokud by nebyly vůbec, části lidí by chyběly (jistě všem fandům a samozřejmě také všem prodejcům této zábavy), části lidí by to bylo jedno a určitá část by si jistě oddechla. Neutrální část bude nejmenší, zbylé dvě si netroufnu z hlediska velikosti posuzovat. V každém případě by si oddechlo, resp. by netrpělo všechno živé kolem nás, zvířata a ptáci ve městech, na vesnicích a na horách (ve volné přírodě obecně), kam se tato zábava nebezpečně přiblížila rovněž. Jsem si samozřejmě vědom toho, že tento postoj bude částí občanů považován za příliš radikální, možná až militantní, zasahující do osobních svobod a svobody podnikání. 

S respektem k realitě a k oblíbenosti ohňostrojů bych tedy oficiální ohňostroj ve zmíněném jednom dni ve městě / městech povolil. Jakékoliv další ohňostroje mimo tento jeden den a také mimo obce bych nepovoloval a případné jiné neautorizované ohňostroje a petardy, kterých si všichni "užíváme" cca 3 poslední týdny v roce, bych přísně postihoval. Nebylo by to zřejmě jednoduché, přesto bych to neviděl úplně beznadějně. O úplném zrušení bych uvažoval v rámci standardního demokratického rozhodovacího procesu (hlasování, místní referendum).

Co se týče času novoročního ohňostroje, podvečer 1. 1. mi přijde vhodnější, a to zejména kvůli dětem, resp. možnosti zhlédnutí ohňostroje i pro menší děti. Zároveň by takový podvečerní ohňostroj mohl být menší, nemusel by stát zrovna statisíce a část peněz za jinak pompézní ohňostroj by mohla být určena pro jinou zábavu ohňostroji předcházející. Sympatická se zde např. jeví úvaha nového primátora Prahy o nějaké formě světelné show nebo videomappingu, se kterým má zrovna Olomouc pozitivní zkušenost.

Miloslav Tichý (ANO 2011)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Na dotaz redakce neodpověděl.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky politická korida, politika, zastupitelstvo, ohňostroj

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.