pátek 26. dubna 2024 Oto

Nové volby proběhnou ve třech obcích, bylo podáno několik kandidátních listin

Několik kandidátních listin bylo podáno do nových komunálních voleb, které na jaře čekají obce Hruška a Skřípov na Prostějovsku a Lužice na Olomoucku.

Termín pro podání kandidátek skončil včera odpoledne, podrobnosti úřady zveřejní až po jejich zaregistrování. Nové volby tam budou 16. března kvůli tomu, že loni zvolená zastupitelstva se rozpadla. Na vině byl těsný rozdíl mezi konkurenčními uskupeními a různé neshody.

Na městských úřadech ve Šternberku, Němčicích nad Hanou a Konici, bylo v Hrušce podáno pět kandidátních listin a v obcích Lužice a Skřípov po třech. V Lužicích na Olomoucku loni na podzim kandidovalo dvanáct samostatných kandidátů a sdružení Lužice - místo pro život. Volilo se tam sedm zastupitelů. Podle starosty Jaroslava Žaludy počet zastupitelů klesl pod pět a tím byly dány důvody pro podnět k podání nových voleb.

Důvodem rezignace nebylo to, že bychom se nedohodli. Šlo o to, že výsledek voleb byl podle nás nespravedlivý," řekl Žaluda. Podle Žaludy byli ve volbách preferováni oproti nezávislým kandidátů lidé, kteří byli ve sdružení. „Jediným důvodem bylo, že naši občané jasně vyjádřili, koho by na obci chtěli. Minimálně tři se tak do zastupitelstva nedostali jen kvůli tomu, že kandidovali sami za sebe," řekl. Jiná situace byla v Hrušce na Prostějovsku, kde si loni v říjnu voliči vybírali z kandidátek tří sdružení. I tam se volilo sedm zastupitelů. Podle starosty Davida Barneta kandidátka, která získala tři mandáty, tyto mandáty včetně náhradníků složila. „Poklesl tak zákonný počet zastupitelů pod pět," řekl Barnet.

K důvodům se nechtěl vyjadřovat, obec je podle něj názorově nesourodá. Nové volby byly v obci vyhlášeny již před čtyřmi lety, tehdy to bylo podle Barneta však z jiných důvodů. Ve Skřípově na Prostějovsku byly loni registrovány čtyři kandidátní listiny. Volby vyhrála kandidátka Petrova cechu Skřípov, který v sedmičlenném zastupitelstvu obsadil tři místa. Vítěznou kandidátku vedl starosta Miroslav Kadlec. Po dvou mandátech v zastupitelstvu získala Nezávislá kandidátka Skřípov a SNK Skřípov 2018.

Jejich nově zvolení zastupitelé se ale rozhodli nepodpořit dosavadního starostu. Starosta ani další dva zastupitelé z kandidátky Petrova cechu poté na jednání zastupitelstva nedorazili. Obce kvůli neshodám čeká do března, kdy budou nové volby, stagnace. Nemohou do té doby například rozhodovat o investicích.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, obce, politika

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.