úterý 16. dubna 2024 Irena

POLITICKÁ KORIDA: Jak se cítí zastupitelé v novém funkčním období a co je zatím nejvíce překvapilo?

Jednou za čtrnáct dní pro vás máme na Olomoucké Drbně vždy nový díl Politické koridy, kde se ptáme zastupitelů na témata týkajících se Olomouce. V aktuální koridě jsme se zeptali zastupitelů, jak hodnotí první tři měsíce v nové funkci.

Otázka redakce

Jak jste se se svojí novou rolí v zastupitelstvu sžil? Co pro Vás bylo největším překvapením? Co dle Vás ukázaly necelé první tři měsíce z hlediska práce a fungování vládnoucí koalice?
Otázka byla položena předsedovi zastupitelského klubu e-mailem v úterý 5. února v 14:30, předsedové či jejich zástupci měli čas odpovědět do pátku 8. února do 12:00. 

Odpovědi zastupitelů jsou řazeny podle času doručení do redakce:

Jiří Zíma (KSČM)

Já osobně jsem druhé volební období zastupitelem v SMO za KSČM. V minulém volebním období jsme měli čtyři zastupitele a byli jsme v opozici, tak jako i nyní se dvěma zastupiteli. Takže vím, co mě v zastupitelstvu čeká a vím i jak se chová a bude chovat koalice k opozici. Je to vždy o vítězi komunálních voleb a o tom, jak a s kým poskládá koalici. Dobře si vzpomínám, jak lídři jednotlivých stran a hnutí ve volebním klání slibovali a slibovali, stavěli vzdušné zámky, popřípadě kritizovali to, co dneska mnohdy sami dělají a nepřipustí jiný názor či pohled na danou věc. Líbilo se mně i to, že mnozí proklamovali a podsouvali voličům, že chtějí změnu, transparentnost, že chtějí, aby se spřetrhaly staré vazby, které ve městě vládly a zůstaly po nich mnohé pomníky špatného hospodaření. A ejhle, ti co za to byli v minulosti odpovědní vládnou dál, změnili se pouze jména a mnohdy u někoho ani ty ne.

Ale nyní optimističtěji. Jsem velice rád, že mnohé z programu KSČM se začíná plnit. Ať z oblasti správy města, sociální oblasti, oblasti dopravy i bezpečnosti. Jedním z našich důležitých cílů bylo ustanovení městského architekta. Vytvoření dlouhodobé koncepce rozvoje města nejméně na patnáct roků se zaměřením nejen na střed a jeho bezprostřední okolí, ale i se zaměřením na okrajové části města. A mohl bych pokračovat dále. Věřím však, že v tomto prostoru a formátu i v budoucnosti dostaneme dostatečný prostor k vyjádření našich levicových názorů, neboť KSČM je autentická levicová strana. Chceme být konstruktivní opozicí.

Jakub Knápek (Piráti a Starostové)

Stále se sžívám, už samotné zvolení bylo pro mě velkým překvapením - skok z 9. na 5. místo jsem nečekal. Abych parafrázoval Mistra: „Postavil si hospodu u cesty, ale chodili mu tam lidi“ :-) Ale vážně – zvolení zastupitelem znamená důvěru, zodpovědnost; lidé mi často říkají „Dal jsem ti hlas“. Budu se snažit ze všech sil, abych tuto důvěru nezklamal.

Překvapila mě spousta věcí. Například rychlost, s jakou probíhá hlasování, člověk musí být „furt ve střehu“, aby stihl zmáčknout ten správný hlasovací čudlík. Překvapil mě zájem občanů o zasedání, bohužel mě také překvapila přezíravá arogance některých členů rady, kteří si při vystoupení veřejnosti ťukají do mobilu a při vyslovení svého jména jen pozvednou hlavu, ušklíbnou se a dál se věnují telefonu. Překvapilo mě, že ve 21. století se dokumentace předává na flashdisku, a nikoli formou zabezpečených sdílených dokumentů. A velice příjemně mě překvapila servírka, která nás během zasedání pravidelně zásobuje překvapivě dobrou kávou :-)

Vzhledem k počtu mandátů si koalice hravě odhlasuje vše, co potřebuje. Spíše mě však zaujalo nefungování opozičních SPD a SPOZ, KSČM a ČSSD – nejen, že se během zasedání téměř nepřihlašují do diskuse, ale většinou hlasují s koalicí. Naopak bych rád pochválil náš klub a kolegy s ProOlomouc – jsme hlasitá, konstruktivní opozice, všech 12 zastupitelů je vidět i slyšet, pravidelně se zapojujeme do debaty, přinášíme konstruktivní protinávrhy. Mám pocit, že koalice není na takový proaktivní přístup moc zvyklá a má z nás respekt. To je pro mě jasným signálem, že jdeme správnou cestou. Čistě a odvážně.

Stanislav Flek (hnutí spOLečně)

S rolí zastupitele se stále sžívám.  Poznávám řadu změn, jako třeba ztrátu anonymity. Dnes mě i v našem stotisícovém městě zdraví lidé na chodníku, v obchodě, v hospodě, kavárně či divadle lidé, které neznám, nebo je znám vzdáleně a tak říkajíc od vidění. Ale chtěl jsem přispět k pozitivní proměně Olomouce tak to asi patří k tomu.  Asi největším překvapením je množství schůzek , jednání a diskusí, které musí člověk absolvovat, pokud chce nastolit nějaký nový směr či změnu. Ten objem je násobně větší než v byznysu. Ale neberu to jako negativum, beru to jako fakt, se kterým člověk musí počítat. Pozitivně mě překvapili někteří úředníci magistrátu. Magistrát obecně nemá příliš dobré jméno u Olomoučanů, proto mě pozitivně překvapili někteří úředníci  jsou to opravdu špičkoví profesionálové, kterým na Olomouci opravdu záleží. Někteří jsou dokonce špičky ve svém oboru a ostatní města nám je závidí. Teď je to na vedení města a na koalici těmto lidem dát prostor pro Olomouc a pro nás všechny něco udělat.

Koalice drží docela svižné tempo. Během pár měsíců dala do pohybu věci, které jsou zásadní a nejsou vůbec jednoduché. Například změna struktury městských firem není jednoduchý proces. A nebo vytvoření nových odborů jako je Odbor městské zeleně a odpadového hospodářství, který je rozšířen o pracovníky, kteří mají na starost rozvoj koncepce zeleně. To jsou komplexní kroky, které by možná jinde a jindy trvaly rok a více. Co koalice zatím neumí tak to je lépe své kroky a výsledky prezentovat tam máme rozhodně rezervy.  Koalice se zatím sžívá a učí se řešit a komunikovat rozdílné názory. Je totiž jasné, a je to tak v pořádku, že ani v koalici nejsou na vše stejné názory. Důležitý je ovšem směr a zájem Olomouc posouvat a ten je zatím v koalici jednoznačný.

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Na to je snadná odpověď, neboť jsem již uplynulé čtyři roky působil nejen jako zastupitel, ale i jako člen rady města, tak mé sžívání s touto rolí nic nového nepřineslo. Nová je ale má role určeného zastupitele, se kterou se opravdu teprve sžívám a zde nacházím i mnohá překvapení. A ne vždy milá. Ale jaké z nich je největší, na to nedokáži odpovědět. Možná je to právě okruh mých kompetencí či postoje jednotlivých stran a hnutí k aktuálním otázkám týkajících se územního plánu a jeho naplňování. Zde je nutno podotknout, že vládnoucí koalice pro mne v tomto žádné velké překvapení nepřinesla, ale jedno příjemné překvapení přece, a to že pozorně naslouchá všem hlasům a nebere je na lehkou váhu. Což považuji za důležité a přínosné pro město a jeho obyvatele. Tak vzhůru do práce a držte našemu městu pěsti!

Miloslav Tichý (ANO 2011)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Tomáš Pejpek (ProOlomouc)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Filip Žáček (ČSSD)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Jan Holpuch (ODS)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Na dotaz redakce neodpověděl.

Autoři | Foto Blanka Martinovská (olomouc.eu)

Štítky politická korida, politika, zastupitelstvo

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.