pátek 29. března 2024 Taťána

V případě válečného konfliktu se neubráníme, tvrdí většina Čechů

I když naprostá většina české veřejnosti si myslí, že suverenitu státu je třeba bránit za každou cenu, téměř tři pětiny lidí pochybují o schopnosti republiky se v případě konfliktu bránit.

Polovina Čechů považuje otázku obrany země za zbytečnou, protože osud tak malé země je podle nich stejně v rukou velmocí. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Postoje českých občanů k obraně země se za poslední rok významně nezměnily.

Pouze šest procent dotázaných si myslí, že suverenitu státu není třeba bránit za každou cenu, zatímco 89 procent lidí si myslí opak. Současně ovšem 59 procent Čechů pochybuje o tom, že by se země dokázala bránit, "kdyby k něčemu došlo".

„Ke schopnosti naší země ubránit se případnému napadení je česká veřejnost dlouhodobě velmi skeptická. S výrokem, že by se Česká republika v případě hrozby stejně neubránila, v současnosti souhlasí necelé tři pětiny dotázaných, což je však doposud nejnižší zaznamenaná hodnota," uvedli analytici CVVM.

Obranu vlastní země nepovažuje 51 procent oslovených za podstatnou, protože Česko je podle nich malá země, jejíž osud mají stejně v rukou velmoci, opačný názor má 40 procent respondentů.

Necelá polovina (47 procent) Čechů pokládá úroveň tuzemské armády za srovnatelnou s armádami vyspělých západních zemí, necelé dvě pětiny dotázaných si pak myslí, že česká armáda je méně vyspělá než tyto armády. Jako zbytečnou zátěž pro státní rozpočet vnímá výdaje na obranu 37 procent českých obyvatel, naopak 54 procent tento názor nesdílí. Průzkum CVVM se uskutečnil od 5. do 17. ledna a zúčastnilo se ho 1087 lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky konflikt, válka, statistika, obrana, vojáci, armáda, bezpečnost, průzkum

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.