čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Projekt SOS tlačítek v Přerově se odkládá. Městská rada jej neschválila kvůli vysokým nákladům

Projekt tísňových tlačítek, kterými chtěla pro případ nouze vybavit přerovská radnice zdejší seniory, se zatím odkládá.

Městská rada jej neschválila kvůli vysokým nákladům. Tlačítka, jimiž si lze přivolat pomoc, měli mít přerovští senioři podle původní návrhu již od jara letošního roku. Město by projekt ročně stál několik set tisíc korun. Radnice nyní bude hledat dodavatele s podmínkou, že se na hrazení služby budou podílet samotní senioři. Službu tísňové péče má koalice ve svém programovém prohlášení.

PSALI JSME: Senioři si budou moci přivolat pomoc kdykoliv díky SOS tlačítkům

Chtěli jsme tuto tísňovou péči realizovat s pomocí městské policie. Projekt mělo tedy po vzoru břeclavského nebo ostravského řešit město. Většině na radě se však zdálo, že jsou náklady příliš velké, proto materiál neprošel," řekl náměstek primátora Petr Kouba (ODS). Podle původního návrhu by město stálo ročně technické zabezpečení služby 105 tisíc korun, dalších 350 tisíc korun by zaplatilo za personální pokrytí.

Nicméně ta služba by byla pro seniory zdarma. V druhé možnosti, kterou město bude nyní připravovat, se klienti budou na této službě podílet, neboť podle rady je to služba nadstandardní," doplnil náměstek Kouba. Město svůj záměr vybavit ohrožené seniory tísňovými tlačítky zveřejnilo na konci loňského roku. Počítalo s tím, že klienty do projektu vybere pracovnice sociálního odboru. V nové variantě se může přihlásit kdokoliv, kdo si službu zaplatí. Město samo tlačítky vybaví pouze nejpotřebnější osamocené seniory, kteří se nemohou spolehnout na bezprostřední pomoc.

SOS tlačítka jsou prioritně určena lidem, kteří žijí doma a obávají se, že by je nenadálá krizová situace mohla ohrozit na životě. Pomoc si takto mohou přivolat nepřetržitě. Podobnou službu využívá od loňska také Jeseník, kde jsou senioři v úzkém propojení s městskou policií pomocí speciálního komunikátoru. Kapesní přístroj, s jehož pomocí si lze snadno a rychle přivolat pomoc, dostali už v roce 2016 zdarma od strážníků také vybraní senioři ve Šternberku na Olomoucku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky SOS, senioři, tlačítka, Přerov, bezpečnost, pomoc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.