pátek 26. dubna 2024 Oto

Zeman podruhé navštíví Olomoucký kraj, jeho kroky povedou do nemocnice i pivovaru

Olomoucký kraj příští týden podruhé navštíví prezident Miloš Zeman. Zatímco loni na jaře zavítal na Olomoucko, Prostějovsko a Přerovsko, tak letos většinu času stráví na Jesenicku a Šumpersku. Prezident si prohlédne strojírenskou firmu, nemocnici, pivovar a v plánu má také debaty s občany, sdělila mluvčí kraje Kamila Navrátilová.

Zeman třídenní návštěvu Olomouckého kraje zahájí příští týden ve středu v Olomouci, kde se setká s vedením krajského úřadu, řediteli příspěvkových organizací a poobědvá s poslanci a senátory zvolenými za Olomoucký kraj.

"Po obědě prezident spolu s hejtmanem navštíví strojírenskou firmu v Lutíně a cestou do Jeseníku se zastaví také v Hanušovicích. Zde se v areálu místního pivovaru setká i s občany města," uvedla Navrátilová.

Ve čtvrtek je naplánovaná Zemanova návštěva Střední školy gastronomie a farmářství v Jeseníku, kde se prezident setká také s vedením samosprávy a s občany. Zeman při návštěvě Jesenicka zamíří rovněž do Jesenické nemocnice a Zlatých Hor.

"Poslední den svého pobytu zavítá prezidentská návštěva do Velkých Losin, konkrétně do zdejších termálních lázní," uvedla Navrátilová. Třídenní oficiální návštěvu Olomouckého kraje ukončí Zeman v pátek v Šumperku. "Na programu bude setkání s vedením města, s občany a také závěrečná tisková konference," dodala Navrátilová.

Loni v dubnu se Zeman při návštěvě Olomouckého kraje zmínil o dlouho plánované stavbě tunelu pod Červenohorským sedlem, který by spojil odlehlé Jesenicko s ostatními regiony kraje a země. Podle prezidenta má tato stavba smysl pouze při kvalitním napojení horského okresu na silniční síť v Polsku. Zeman tehdy slíbil, že bude o projektu tunelu informovat polského prezidenta Bronislawa Komorowského.

Horskému okresu Jeseník, který dlouhodobě sužuje vysoká nezaměstnanost, by podle Zemana pomohly investice do dopravní infrastruktury. Při loňské návštěvě kraje hovořil například o železniční trati ve Vidnavě.

Prezident Zeman postupně znovu objíždí všechny kraje, kde se setkává se starosty i občany a navštěvuje firmy.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.