pátek 26. dubna 2024 Oto

V květnu přerovská radnice zvýší nájemné v části obecních bytů

Přerovská radnice v květnu zvýší nájemné v městských bytech o 2,1 procenta. Zdražení se týká 825 domácností, které mají v nájemní smlouvě inflační doložku.

V dalších necelých pěti stovkách obecních bytů nájemné zvýšeno nebude kvůli starým smlouvám, v nichž inflace není zohledněna řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Nájemné se od května v Přerově zvýší 548 domácnostem žijícím ve standardních obecních bytech a 277 v domech s pečovatelskou službou. Při stanovení růstu nájemného úředníci magistrátu vycházeli z údajů o inflaci od Českého statistického úřadu za předešlý rok.

Pro přerovské nájemníky to prakticky znamená, že ročně zaplatí městu za bydlení v průměru o pět set korun více, dohromady tedy pošlou na účet města 407 tisíc korun," uvedla Chalupová. Město tímto způsobem zvyšuje nájemné v obecních bytech už pátým rokem.

Sazba se mění každý rok, v loňském roce byla například 2,5 procenta. Ovšem navýšení nájemného o inflaci se týká pouze nájemců, kteří mají ve smlouvě takzvanou inflační doložku, tedy těch novějších smluv," upozornil náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS). V Přerově je zhruba dalších 500 domácností, které mají starou nájemní smlouvu na obecní byt, ve které není uvedena inflační doložka.

Město jim proto nájemné o inflaci zvýšit nemůže. „Tento systém mi nepřijde spravedlivý, ale právo je na straně majitelů dnes už historických smluv," podotkl Zácha. Podle něj bude trvat ještě možná i několik desítek let, než staré nájemní smlouvy budou po skončení platnosti nahrazeny novými s inflační doložkou. Město Přerov má celkem 1413 bytů, z toho 120 je volných, protože jsou
neobyvatelné a čeká je oprava.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, radnice, Přerov, zdražení

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.