pátek 29. března 2024 Taťána

V přírodní rezervaci Království u Grygova bude bezzásahová zóna

V městském lese Království bude bezzásahová zóna. Se zvýšenou ochranou souhlasil správce rezervace - olomoucký krajský úřad.

Statutární město Olomouc tak může získat více než pět milionů korun ročně jako majitel lesa. Tato újma bude vyplácena po dobu padesát let. „Bezzásahový režim zachová Království jako les čistě přírodního charakteru. Historicky byly všechny porosty v celém lesním komplexu Království intenzivně obhospodařovány. Nyní to bude možné jen v okolí lesních komunikací, aby nebyla ohrožena bezpečnost návštěvníků,“ řekl primátor Mirek Žbánek.

Správce rezervace vznesl požadavky omezující myslivecké hospodaření. V návrhu plánu péče je požadavek na snížení stavů zvěře, a to i v rámci mysliveckého plánování.

Lesní komple Království je jedním z možných zdrojů vody v budoucnu. „I proto zde necháváme zpracovat návrh revitalizačních opatření, jejichž cílem je zadržet vodu v krajině a optimalizovat vodní režim,“ dodal Žbánek.

Přírodní rezervace Království v Grygově byla vyhlášena v roce 2012 a její výměra je více než tři sta hektarů a téměř stejně velké je i ochranné pásmo. Prioritním předmětem ochrany jsou ekosystémy s výskytem typických i vzácných druhů planě rostoucích rostlin a volně žijících živočichů. Vyskytují se tu dubohabřiny a smíšené lužní lesy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Grygov, Království, les, příroda, zóna

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.