pátek 29. března 2024 Taťána

O nové podobě olomoucké tržnice se bude diskutovat. Studenti architektury zpracovávají své návrhy

Řadu let na olomoucké tržnici prodává mnoho místních pěstitelů ovoce, zeleninu, květiny a vlastní výrobky. Někteří se tímto prodejem živí desítky let.

Místní obyvatelé, kteří zde rádi nakupují, zajímá, co s tržnicí bude dál a jaké jsou s tímto prostorem plány do budoucna.

„Město se cenným prostorem, který se nachází těsně za hranici městské památkové rezervace a zároveň v ochranném pásmu MPR, dlouhodobě zabývá. V současné době zároveń komunikuje s novým vlastníkem objektu historické tržnice o jeho záměrech. V kontextu debaty o urbanismu, do které město zapojilo i studenty architektury fakulty ČVUT v Praze, se aktuálně zpracovávají studentské práce na více rozvojových lokalit města, kam patří i lokalita tržnice. Následně se předpokládá veřejná diskuse nad návrhy a jejich využitím, řekla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Podle primátora Mirka Žbánka jde o snahu zařadit Olomouc mezi města, která usilují o co nejširší diskuzi nad urbanistickými a architektonickými problémy s nejmladší generací architektů.

Prodávám tu dvacet pět let a když srovnám, jaké byly trhy před lety a dnes, tak velký rozdíl vidím v návštěvnosti. Dříve sem chodilo víc lidí, dnes je jich mnohem méně. Jsme tu každou středu a sobotu, středy byly vždycky slabší, ale teď už ani návštěvnost v sobotu není to, co to bývalo,“ řekla paní Hana, která na tržnici prodává.

 

Štítky tržnice, trhy, Olomouc, prodej, farmář, pěstitel

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.