čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Olomoucký kraj spouští třetí a možná poslední vlnu kotlíkových dotací

Zastupitelé Olomouckého kraje na svém zasedání v pondělí 29. dubna schválili podmínky v pořadí už třetího dotačního programu kotlíkových dotací. V úterý 30. dubna byl program vyhlášen.

Na výměnu starých topidel letos půjde zhruba 179 miliónů korun. Jde o peníze, které ulehčí životnímu prostředí a lidem usnadní a zefektivní vytápění rodinných domů,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Zájemci si mohou pomocí kotlíkových dotací vyměnit starý spotřebič s ručním přikládáním za kotel spalující biomasu, plyn nebo si koupit tepelné čerpadlo.

„Výše příspěvku se může vyšplhat až na 127 500 korun. Záleží na typu nového kotle, nákladech na výměnu a také na tom, zda domácnost spadá do tzv. prioritní, tedy silně znečištěné oblasti. Mezi způsobilé výdaje lze zahrnout nejen náklady na pořízení zdroje a jeho instalaci, ale i náklady na novou otopnou soustavu či její rekonstrukci,“ informoval ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Podání žádostí proběhne stejně jako při druhé vlně kotlíkových dotací prostřednictvím elektronického formuláře. Ten je už teď dostupný na webu kraje zde. „Spolu s dotačním programem byl zveřejněn i elektronický formulář žádosti a další vzory dokumentů, které je potřeba doložit. Každý zájemce o dotaci si tedy může formulář sám vyplnit a získat tak unikátní kód, který bude potřeba k samotné elektronické evidenci žádosti. Ta bude spuštěna 4. června v deset hodin,“ doplnil náměstek hejtmana Pavel Šoltys.

Žádosti budou seřazeny podle data a času jejich zaevidování a v tomto pořadí budou následně hodnoceny a předkládány Radě Olomouckého kraje ke schválení. Do deseti pracovních dnů od elektronické evidence je nutné žádost i potřebné přílohy doložit na krajský úřad v listinné podobě. „Letošní vlna kotlíkových dotací je prezentována jako poslední, a z toho důvodu očekáváme velký zájem ze strany občanů. A to i přesto, že už není možné získat dotaci na pořízení kotlů spalujících kromě biomasy i uhlí, o které byl v minulosti velký zájem,“ podotkl náměstek Šoltys.

Domácnosti, které stále ještě topí v kotlích na tuhá paliva první a druhé emisní třídy, by neměly s výměnou otálet. Od září roku 2022 bude provoz těchto kotlů zcela zakázán, navíc výhodnější podmínky pro jejich výměnu už nebudou. V květnu uspořádá Olomoucký kraj ve vybraných městech informační semináře. Jejich seznam je dostupný zde, kde jsou průběžně zveřejňovány všechny informace k dotačnímu programu. Zájemci o dotaci se mohou se svými dotazy obrátit také přímo na pracovníky oddělení administrace kotlíkových dotací krajského úřadu.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky topidlo, výměna, dotace, peníze, kotlík

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.