středa 24. dubna 2024 Jiří

POLITICKÁ KORIDA: Jak se líbil zastupitelům letošní ročník jarní Flory? Co říkají na nepopulární průchodky?

Minulý týden proběhla letošní jarní etapa Flory Olomouc na olomouckém výstavišti. Co říkají na úroveň letošní výstavy zastupitelé? Jak hodnotí nepopulární ploty kolem Smetanových sadů a jaké by eventuálně navrhli řešení?

Otázka redakce

V těchto dnech probíhá (či už proběhla) jarní etapa Flory Olomouc. S touto etapou byly avizované změny k lepšímu. Jak hodnotíte uplynulou etapu Flory Olomouc? Co říkáte na široce kritizované ploty kolem Smetanových sadů a systém průchodek?​
Otázka byla položena předsedovi zastupitelského klubu e-mailem ve středu 25. dubna v 16:00, předsedové či jejich zástupci měli čas odpovědět do čtvrtka 2. května do 12:00. 

Odpovědi zastupitelů jsou řazeny podle času doručení do redakce:

Jiří Zima (KSČM)

Od nástupu nového vedení města jsme mnohokrát slyšeli, jak je nutné výstavnickou činnost a.s. Výstaviště Flora Olomouc podpořit, a to se také finančně stalo. Navíc byl změněn model řízení této městské společnosti. Letošní jarní etapa výstavy Flora měla ukázat, co nové vedení přinese. Základní kritériem hodnocení každé výstavy a tedy i jarní etapy výstavy Flora Olomouc je její návštěvnost a z tohoto pohledu jsem přesvědčen, že je možné ji hodnotit kladně. K vysoké návštěvnosti, místy se nedalo ani projít, jistě přispělo velmi příznivé počasí. Podíváme-li se však na ostatní stránky hodnocení výstavy je již situace jiná. Hlavní expozice „Strom života“ v pavilonu „A“ byla rozhodně vydařenější než hlavní expozice jarní etapy výstavy Flora 2018. Porovnáme-li ji ale s některými předcházejícími jarní etapami již toto hodnocení nebude tak jednoznačné, ale věřím, že návštěvníkům se na rozdíl od loňské líbila a to je důležité. Byla to však jediná expozice mimo výsadby záhonů u pavilonu G, kterou realizovala akciová společnost. Další významné akce, které rozhodně přinášejí výstavě prestiž, byly v režii někoho jiného. Dva pavilony vyplnila krásná a zajímavá výstava bonsají. Oranžerii významná mezinárodní soutěž Floristů. Takovéto mezinárodní akce se před jednávají déle než rok, a tudíž ještě minulým vedením a současné vedení a.s. je pouze převzalo. Dalo by se škodolibě říci, že se chlubí cizím peřím.
Dalším výrazným krokem nového vedení a.s. byl záměr omezení počtu prodejců nejrůznějšího, mnohdy méně kvalitního zboží ve prospěch zboží zahradnického. Toto se moc nepovedlo, protože tzv. „hrabárny“ na výstavě zůstaly, stejně jako prodejci záclon, plastových ubrusů, svíček, nezahradnického nářadí a nožů a všeho možného. Kdo byl novým vedením omezen bylo několik prodejců, kteří nabízejí velmi kvalitní českou produkci oblečení nebo prádla. Tito prodejci odešli na jiné akce a v Olomouci je již neuvidíme. Zajímavý záměr potlačil kvalitu, ale nevytlačil zboží, které patří možná někam na tržnici, ale ne takto prestižní výstavu. Také přemíra italských sýrů na terase pavilonu „A“ toto nevyrovnala. To že na hlavní aleji byly pouze atrakce pro děti, svědčí o snížení rozsahu výstavy.

Stálým problémem každé výstavy Flora je uzavření areálu parku. Musíme si uvědomit, že hlavním kritériem hodnocení úspěšnosti výstavy je její ekonomický výsledek, který je z velké části tvořen prodejem vstupenek. Pokud by se jediný vlastník a.s. rozhodl, že na výběru vstupného nezáleží, že celé náklady na realizaci výstavy pokryje, bylo by možné nechat parky otevřené a vstupné platit například pouze do pavilonů, kam by celá řada návštěvníků nešla. Pokud ale Statutární město Olomouc chce kladný ekonomický výsledek, je uzavření parků nutné. Otázkou je jeho rozsah a hlavně forma, která by mohla odpovídat prestiži této výstavy. Tomu odpovídají také zkušenosti ze zahraničí, kde jsou výstavní areály v době výstav a parky v určitých hodinách uzavřeny.

Jan Holpuch (ODS)

Myslím, že tahle Flora se povedla. Je to kombinace finanční podpory města, ke které jsme jako nová rada přistoupili, výměny na pozici ředitele, k níž došlo na přelomu roku, a nebývalého nasazení všech pracovníků Flory.

Už před volbami jsme říkali, že výstavnost hlavní expozice v pavilonu A prostě nemůže být ekonomicky závislá na tom, co výstaviště utrží z pronájmů prodejcům ponožek. A že když město každoročně vynakládá spoustu peněz na svoji propagaci a jestliže je Flora pro město opravdu natolik cennou značkou, měla by se zcela přirozeně stát součástí městského marketingu.

Tenhle slib se nám letos podařilo splnit a 3 miliony korun, kterými město na květinové výstavy přispělo, byly znát. Jak na kvalitě hlavní expozice, tak na úbytku kritizovaných prodejců.

Věřím, že se na příští rok podaří kolegy přesvědčit o větší míře podpory. Umožnilo by to vyřešit i otázku plotů kolem areálu, dál posunout propagaci nebo třeba oslovit zahraniční tvůrce. Pro Olomouc to bude ta nejlepší reklama.

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Jestliže měla letošní výstava Flora současně za cíl zvýšení kvality zahradnické a floristické expozice i změnu skladby prodejních stánků, pak v obou směrech jsem zaznamenal pozitivní posun. Nádherná byla expozice Strom života v pavilonu A, umocněná spojením květin se sklem. Pozoruhodná byla i expozice bonsají. Oproti minulým rokům byla kultivovanější organizace prodejních stánků, kdy auta nestála na trávnících. Také byly omezeny stánky s veteší. Více se myslelo i na pohodlí návštěvníků – finančně nenáročné nápady jako lavičky u záhonů s tulipány u ulice Wolkerovy, nebo sezení z palet. Kultivovanější bylo i řešení prostoru za pavilonem A.Jistě je ale stále do budoucna mnohé co zlepšovat.

Pokud nepočítáme hlavní alej, výstavní expozice a stánkový prodej zabíraly rozsahem cca čtvrtinu plochy parku. Ve zbývající části parku téměř nejsou květiny. Flora tak nevyužívá svou hlavní přednost - květinové expozice v městských parcích, spojení květin, parků a historického centra. Přesto byl celý areál parku oplocen a zbytečně tak bylo bráněno ostatním občanům jak parkem procházet, tak jej využívat pro oddych a relaxaci. Systém průchodek s 15 minutovou dobou a platbou v hotovosti může být nejen pro starší osoby a rodiny s malými dětmi velmi komplikovaný. V tomto směru očekáváme od vedení Výstaviště Flora Olomouc a.s. jak novou koncepci květinových výstav, tak i nový provozní koncept parků.

Osobně bych uvítal v plenéru větší propagaci výsledků mezinárodní floristické soutěže. Soutěžní exponáty mohly být okomentovány mnohem více, tak jako na slavnostním večeru při vyhlášení cen, aby i floristicky nepoučený návštěvník si mohl z výstavy odnést větší vhled do oboru. Nedělní ukončení výstavy bylo avizované na 18. hodinu. Mnoho návštěvníků si ještě na poslední chvíli chtělo něco z nabízených produktů nakoupit. Již po 16. hodině ale někteří stánkaři se znatelnou nervozitou balili své produkty a mezi kupující najížděly dodávky. To je jistě pro pořadatele výzva, aby v tomto směru byly lépe ošetřeny smlouvy s prodejci. Vždyť mnozí návštěvníci přijedou z nemalé dálky, aby nejen polahodili svému oku, ale přivezli i něco do své zahrádky.

Závěrem poznámka k olomoucké radnici. V jednom víkendu se soustředilo několik velkých akcí - Flora, Ekologické dny, AFO, tvarůžkový festival. Je na zváženou, zda by bylo z hlediska turistického ruchu vhodnější takové velké akce rozložit do delšího časového období.

Miloslav Tichý (ANO 2011)








 

Hynek Melichar (Piráti a Starostové)

 

 

 

 

 

Stanislav Flek (hnutí spOLečně)

 

 

 

 

 

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Na dotaz redakce neodpověděla.

 

 

 

 

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

 

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky politická korida, flora, průchodky, výstava

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.