středa 24. dubna 2024 Jiří

Soud kauzu s bývalým radním Dostálem znovu odročil, chce vyslechnout poškozenou

Za věrohodnou označili dnes znalci výpověď ženy, z jejíchž slov vyplynulo, že se stala obětí sexuálního nátlaku bývalého přerovského radního Marka Dostála. Shodli se na tom, že důvodem jejího trestního oznámení na politika nebyla osobní msta. Bývalou Dostálovu zaměstnankyni chce soud ještě osobně vyslechnout. Případ proto odročil na druhou polovinu června. Dostál kvůli kauze rezignoval krátce po komunálních volbách na funkci radního s tím, že chce očistit své jméno. Obžalobu odmítá.

Podle obžaloby Dostál ženu z pozice zaměstnavatele ve dvou případech přiměl k orálnímu sexuálnímu styku. Zneužil tak prý jejích finančních problémů a závislosti na výplatě. Politik případ už dřív označil za pomstu bývalé zaměstnankyně, která jej připravila o peníze. Podle jednoho ze znalců je však její výpověď věrohodná, v její výpovědi nejsou významné rozpory a líčí věci podle skutečných událostí. O jejím chování svědčí údajně i způsob podání trestního oznámení. "Neusilovala o potrestání, v tu chvíli jí šlo o bezpečí, říkala, že by jí jako zadostiučinění stačila omluva. Nevyplývá to pro mě jako motivace nějaké msty," uvedl znalec.

Tak další znalec vyloučil, že by šlo o smyšlenky poškozené. „Je pravděpodobné, že vznik posttraumatické psychické poruchy měly příčinou souvislost s těmito popisovanými událostmi," uvedl znalec z oboru psychiatrie. Také on vyloučil, že by motivem ženy byla pomsta.

Obhájce Petr Vavřík však její věrohodnost popřel. "V celkovém kontextu jejího znaleckého zkoumání a v kontextu toho, co se z úst ostatních svědků dozvídáme u hlavního líčení, je dle mého názoru lidsky výpověď paní poškozené neobhajitelná. Její výpověď nemůže být podkladem pro výrok o vině," uvedl obhájce.

Soudce Jan Rektor se dnes rozhodl osobně poškozenou předvolat, byť u minulého líčení zhlédl videozáznam z policejního výslechu trvající 1,5 hodiny. "Za účelem řádného zjištění skutkového stavu bych chtěl poškozenou vyslechnout u hlavního líčení ještě osobně," uvedl soudce. Žalobkyně s jejím předvoláním však nesouhlasí, poukázala na její psychický stav. "Poškozená byla opakovaně podrobena výslechům, podrobila se znaleckému zkoumání, není přinejmenším vhodné to opakovat," uvedla žalobkyně Šárka Pivodová

Podle obžaloby vyvíjel Dostál sexuální nátlak na ženu, která v jeho podniku pracovala jako servírka, ve dvou případech v listopadu 2017. Podle Dostála mu však žena zpronevěřila v jeho podniku peníze. Schodek vyčíslil na 22.000 korun, trestní oznámení na ni však nepodal. Případ vyšel najevo až loni v listopadu krátce po volbách, ve kterých se dostal do zastupitelstva a následně získal ve statutárním městě funkci radního.

Autoři | Foto ODS

Štítky soud, správa, Přerov, Dostál, obtěžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.