sobota 20. dubna 2024 Marcela

V Hrušce a Skřípově se budou kvůli neshodám opět konat nové volby

V obcích Skřípov a Hruška na Prostějovsku se po březnových komunálních volbách kvůli neshodám opět rozpadla sedmičlenná zastupitelstva, takže obě vesnice čekají v pořadí třetí komunální volby za poslední rok. Už loni na podzim v Hrušce a Skřípově po volbách rezignovali tři ze sedmi členů zastupitelstva a podle zákona se volby musely zopakovat. Termín nových obecních voleb byl stanoven na 14. září. Na dotaz to dnes řekli starostové Hrušky a Skřípova.

V Hrušce v nových volbách v březnu zvítězilo uskupení Hruška pro občany, získalo 24,23 procenta hlasů a dva mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu. Stejný počet křesel získali v pořadí druzí Nezávislí Hruška 2018, po jednom mandátu dostala uskupení Kandidáti nezávislí "Za Hrušku 2018", Občané pro Hrušku a Hruška 2019 nezávislí. Hruška má 189 voličů.

Starosta Hrušky David Barnet (Nezávislí Hruška 2018) řekl, že v této obci opět rezignovali tři ze sedmi zastupitelů, a to před ustavujícím jednáním zastupitelstva. „Důvody úplně neznám, ale obecně jim vadilo, že nedostali post místostarosty," uvedl.

Ve Skřípově, kde je zhruba 270 voličů, v březnu vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů "Petrova cechu Skřípov". Dostalo 49,42 procenta hlasů a čtyři mandáty v zastupitelstvu čítajícím sedm členů. Na druhém místě byli se ziskem dvou mandátů Nezávislí kandidáti obce Skřípov, jedno křeslo získalo Sdružení nezávislých kandidátů Skřípov 2019.

Starosta Skřípova Miroslav Kadlec (SNK "Petrova cechu Skřípov") dnes ČTK řekl, že v obci po březnových volbách také rezignovali tři ze sedmi zastupitelů. „Co jsem zaslechl, tak je to kvůli tomu, že by nemohli prosazovat svůj volební program. Udělali to, aniž by se s námi nějakým způsobem zkusili domluvit. Už jsme dostali zprávu, že nové volby budou 14. září," uvedl Kadlec.

Obce kvůli neshodám čeká do podzimních voleb další stagnace. Podle Barneta nemohou do té doby například rozhodovat o investicích či získávat dotace na svůj rozvoj. "Bude to udržovací stav," podotkl Barnet.

Podle Barneta za nynější situace bude nutné, aby v obci na podzim vítěz získal pět mandátů, jinak se vystaví riziku, že se volby kvůli neshodám budou znovu opakovat. Starosta Skřípova Kadlec podotkl, že třetí komunální volby za poslední rok zřejmě mnoho voličů v září odradí od účasti a ta bude nízká.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky ČR, správa, volby, obce, Prostějovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.