sobota 20. dubna 2024 Marcela

Daň z nemovitosti bude v příštím roce v Olomouci dvojnásobná

Olomoucká radnice hodlá od příštího roku zdvojnásobit daň z nemovitosti, aby slábnoucí daňové příjmy městského rozpočtu posílila o několik desítek milionů korun a měla peníze na plánované investice. Pokud návrh radních schválí zastupitelstvo, tak majitelé bytů, domů i nemovitostí určených k podnikání ročně zaplatí na této dani o stovky korun více. U velkých bytů a rodinných domů plánovaný růst daně z nemovitosti přesahuje tisíc korun.

"Pokud chceme realizovat další investiční akce, udržet všechny služby občanům a především zachovat jejich kvalitu, musíme najít rezervy ve vlastních příjmech. Nechceme omezovat veřejné služby, proto jsme zvolili tento postup," řekl dnes novinářům primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Zatímco nyní majitel bytu v Olomouci o rozloze 75 metrů čtverečních na dani z nemovitosti městu zaplatí 641 korun, tak od příštího roku by to mělo být 1281 korun. U bytu s plochou 120 metrů čtverečních činí nárůst z 1025 korun na 2050. Majitel dvoupodlažního rodinného domu letos zaplatí 1155 korun, příští rok by to mělo být 2310 korun. Dvojnásobnou daň mají od příštího roku zaplatit také majitelé nemovitostí určených k podnikání.

Podle primátorova náměstka Martina Majora (ODS) příjmy městského rozpočtu letos kvůli nižšímu výběru daní, který má na starost stát, klesly o 50 milionů korun a městu zřejmě budou chybět peníze na plánované investice. Příjmy města už v roce 2009 citelně oslabila novela zákona o rozpočtovém určení daní, která Olomouci ročně bere 140 milionů. "Město na to musí nějak reagovat," řekl Major, podle nějž radnice každoročně snižuje náklady na provoz, avšak výpadek daňových příjmů je výrazně vyšší.

Letos město na dani z nemovitosti vybere 83 milionů korun a příští rok by tato částka měla díky plánovanému zvýšení sazby vzrůst na 160,9 milionu. "K tomuto kroku jsem se rozhodli přistoupit po široké debatě v koalici. Důkladně jsme zvážili finanční situaci a možnosti města, zejména s ohledem na projednávaný střednědobý výhled v letech 2016 až 2018 a na budoucí plánované a pro občany potřebné investice, především v městské veřejné dopravě," uvedl Staněk.

Pro zvýšení daně z nemovitosti podle Majora hlasovali všichni členové městské rady, kterou tvoří zástupci ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. "Je to poslední uvažované navýšení (daně z nemovitosti) v současném volebním období," řekl Major. Dodal, že v případě lepšího výběru daní radní můžou zvýšení sazby přehodnotit, avšak zatím je to málo pravděpodobné.

Radnice daň z nemovitosti v roce 2010 snížila na nynější úroveň, která je stanovena jen podle počtu obyvatel bez koeficientu. V roce 2009 byla daň podle primátora na stejné úrovni, se kterou město počítá pro příští rok, kdy chce zavést místní koeficient dva. Olomouc se kvůli investicím potýká s dluhy, jejichž splácení zatěžuje rozpočet. Loni město dlužilo 2,1 mld a příjmy rozpočtu činily 2,188 mld Kč. V dalších letech se má dluh snižovat.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.