čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Eurovolby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO před Piráty. Účast v Olomouci překročila 30 procent

Evropské volby v Olomouckém kraji vyhrálo hnutí ANO s 24,06 procenta hlasů před Českou pirátskou stranou (11,72 procent) a SPD (11,64 procent). Pětiprocentní hranici překročili v kraji ještě ODS, koalice Starostové s TOP 09, KDU-ČSL a komunisté. ČSSD, která volby v kraji před pěti lety těsně vyhrála před ANO, dostala 4,3 procenta. Vyplývá to z volebních výsledků, které v neděli v noci Český statistický úřad zveřejnil na serveru volby.cz. Volební účast byla letos v kraji téměř o deset procentních bodů vyšší než před pěti lety, překročila 26 procent.

Občanští demokraté získali od voličů v Olomouckém kraji 10,97 procenta hlasů, oproti předchozím volbám si polepšili o téměř pět procentních bodů. Přes devět procent dali lidé v regionu lidovcům (9,42 procenta) a koalici STAN s TOP 09 (9,2 procenta). Komunisty volilo 7,9 procenta voličů.

Volební účast

Nejvyšší volební účast byla na Olomoucku, k volbám tam přišlo 27,84 procenta voličů. Na Jesenicku to bylo 22,54 procenta voličů, na Prostějovsku přišlo volit 25,05 procenta, na Přerovsku 26,17 procenta a na Šumpersku 26,45 procenta.

Situace v Olomouci

V Olomouci, kde volební účast překročila 30 procent, dostali Piráti 15,11 procenta. Vyšší podporu v Olomouci získali také občanští demokraté, které volilo 13,04 procenta. Naopak lidovci i komunisté v krajském městě dostali o dvě procenta méně než v krajském průměru.

V Olomouckém kraji se volby odehrály bez větších problémů. Policisté v souvislosti s nimi řešili ukradenou státní vlajku u volební místnosti v obci Bouzov, řekla ČTK policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

PSALI JSME: V Bouzově někdo ukradl u volební místnosti státní vlajku

Před pěti lety zvítězila v eurovolbách v regionu ČSSD se ziskem 16,25 procenta. O pouhé dva hlasy přitom tehdy překonala hnutí ANO. Lidovci v roce 2014 získali 14,07 procenta hlasů. Na čtvrtém místě skončila KSČM s 12,04 procenta. Pětiprocentní hranici překročily tehdy ještě TOP 09 (11,46 procenta) a ODS (6,14 procenta).

K eurovolbám přišlo letos v Olomouckém kraji 26,43 procenta voličů. Před pěti lety to bylo 16,48 procenta voličů.

V Evropském parlamentu nás budou po dobu pěti let zastupovat:

Blaško Hynek (SPD), David Ivan (SPD), Dlabajová Martina  (ANO), Gregorová Markéta (Piráti), Hlaváček Martin (ANO), Charanzová Dita (ANO), Knotek Ondřej (ANO), Kolaja Marcel (Piráti), Konečná Kateřina (KSČM), Kovařík Ondřej (ANO), Maxová Radka (ANO), Niedermayer Luděk (TOP 09), Peksa Mikuláš (Piráti), Polčák Stanislav (STAN), Pospíšil Jiří (TOP 09), Šojdrová Michaela (KDU-ČSL), Tošenovský Evžen (ODS), Vondra Alexandr (ODS), Vrecionová Veronika (ODS), Zahradil Jan (ODS), Zdechovský Tomáš (KDU-ČSL).

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, EU, volby, parlament, výsledky, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.