sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Končící ministr Staněk se dnes setká s prezidentem. Proti jeho odstupu je komunista Filip

Prezident Miloš Zeman se dnes odpoledne na Pražském hradě setká s končícím ministrem kultury Antonínem Staňkem. Ten oznámil odchod z čela úřadu k 31. květnu. Rozhodnutím reagoval na kritiku, která se na něj snesla poté, co odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Zeman už se sešel se Staňkovým stranickým šéfem Janem Hamáčkem. Uvedl ale, že sám se rozhodne až po jednání se Staňkem.

Hamáček na své schůzce se Zemanem před několika dny pravděpodobně prezidentovi sdělil jméno případného Staňkova nástupce. Podle koaliční smlouvy přísluší výběr ministra kultury sociálním demokratům. Hamáček uvedl, že by kandidát měl být politikem a věří tomu, že do konce května se situace vyřeší.

Antonín Staněk získal nečekaného spojence. Podle Seznam Zpráv chce komunista Vojtěch Filip přesvědčit prezidenta, aby podržel Staňka ve vládě. Důvodem je otáčivé divadelní hlediště v Českém Krumlově. Předseda komunistů je totiž odcházejícímu Antonínu Staňkovi zavázán za to, že se pokusil ukončit několikaletý spor památkářů, divadelníků, politiků a veřejnosti o točnu v barokní zámecké zahradě českokrumlovského zámku.

„Pan ministr rozhodl o trvalém umístění otáčecího hlediště v zahradě tam, kde nyní stojí. Jakmile skončí technická životnost současné konstrukce, nahradí ji menší, ale na stejném místě,” řekl Vojtěch Filip pro Seznam Zprávy.

Premiér Andrej Babiš minulý týden po schůzce se Zemanem zpochybnil okolnosti Staňkovy rezignace, označil ji za neobvyklou. Při jejím oznámení totiž ministr kultury napsal, že se rozhodl skončit nikoliv z vlastní vůle, ale na základě požadavku Hamáčka. Babiš v médiích uvedl, že kdyby rezignaci Staňka prezident nechtěl přijmout, je on připraven navrhnout jeho odvolání. Zatímco demisi ministra prezident přijmout podle ústavy nemusí, návrh na odvolání od premiéra ano.

Autoři | Foto mkcr.cz

Štítky Staněk, Soukup, Muzeum umění, Ministerstvo kultury, kultura, zakázky, odvolání

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.